III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.1. A térdízület felépítése

4.1.1. Tibiofemorális ízület
4.1.1.1. Osteokinematika

A tibiofemoralis ízület két szabadsági fokkal rendelkezik, mozgásai a szagittális és a horizontális síkban jöhetnek létre, ez utóbbi az ízület hajlított helyzetében.

 

Szagittális síkban

A flexió – (0°-130°-150°) létrejöhet a tibia elmozdulásaként a femuron (157. ábra/A), vagy a femur mozgásaként a tibián. (157. ábra/B) A mozgás tengelye a femur condylusokon áthaladó, transzverzális tengely, lefutása nem fix, a mozgások során vándorol a térben, ami a femur condylusok excentrikus görbületi lefutásának következménye. A flexiós terjedelem végén a tok elülső része, a LCP, valamint az extenzor izomzat passzív feszülése fokozódik, tovafutó mozgásként a musculus rectus femoris passzív tenzió növekedése a csípőízületet flexióba húzhatja (a medencét előre billenti) a csípőízületi extenzorok stabilizáló hatásának hiányában.

Extenzió – (0°-5°-10°) tulajdonképpen az ízület hyperextenziójának felel meg. Az elmozdulás végén a tok hátsó része, a LCA, és a flexor izomzat feszül meg.

A térdízület szagittális síkú mozgásai  A A tibia elmozdulásaként a rögzített femurhoz képest  B A femur elmozdulásaként a rögzített tibiához képest

157. ábra
A térdízület szagittális síkú mozgásai
A A tibia elmozdulásaként a rögzített femurhoz képest
B A femur elmozdulásaként a rögzített tibiához képest
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

Horizontális síkban

Axiális ki- és berotáció – tengelye a tibia hossztengelyének felel meg, mértéke annál nagyobb, minél inkább hajlított a térdízület. 90°-ban hajlított ízület esetén a teljes rotációs terjedelem 40°-45°, melyből a kirotáció mértéke közel 30°, a berotációé közel 15°. Az ízület nyújtott helyzetében a rotációt megakadályozzák a feszülő kollaterális és keresztszalagok, az ízületi tok és az ebben a helyzetben nagyobb kongruencia az ízfelszínek között.

Az axiális rotáció létrejöhet nyílt kinematikus láncban, a tibia rögzített femuron történő rotálódásaként (158. ábra/A), vagy rögzített láb mellett, zárt láncban, a femur rotálódásaként a tibián (158. ábra/B). Ekkor a térdízületben létrejövő kirotáció a csípőízületben berotációval, a térdízületi berotáció a csípőízületben kirotációval kapcsolódik (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

A térdízület axiális rotációja  A A tibia elmozdulásaként  B A femur elmozdulásaként a rögzített tibiához képest

158. ábra
 A térdízület axiális rotációja
 A A tibia elmozdulásaként
B A femur elmozdulásaként a rögzített tibiához képest
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)