III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.1. A térdízület felépítése

4.1.1. Tibiofemorális ízület
4.1.1.2. Arthrokinematika

Nyílt kinematikus láncú extenzió során, amikor a tibia mozog a femuron (159. ábra/A), a tibia ízfelszíne gördül és csúszik anterior irányban. A meniscusokat a kontrahálódó musculus quariceps femoris előre húzza. Zárt láncban, amikor a femur mozog a tibian, például amikor felállunk egy székről, a femur condylusok anterior irányban gördülnek és posterior csúsznak a tibia platón, a musculus quariceps femoris stabilizálja a meniscusokat a femur csúszása okozta nyíró erőkkel szemben (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

(159. ábra/B)

 

A térdízületi extenziós irányú mozgás arthrokinematikája  A a tibia mozgása a femuron  B A femor mozgása a rögzített tibián

159. ábra
A térdízületi extenziós irányú mozgás arthrokinematikája
A a tibia mozgása a femuron
B A femor mozgása a rögzített tibián
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

Terminális rotáció: a térdízületi extenzió utolsó 30°-os terjedelmében közel 10° kirotáció jön létre. Ez a rotáció egy kapcsolt elmozdulás, nem azonos az axiális rotációval és önállóan nem, csak a flexió-extenzió mozgásokhoz kapcsolódva jön létre (Standring, 2009). Szerepe, hogy az extenzióhoz kapcsolódva maximalizálja az ízületi felszínek érintkezését, ezáltal a kongruenciát és a stabilitást. A terminális rotáció legfőbb oka a mediális condylus alaki eltérése (ízfelszíne anterior irányban tovább nyúlik, mint a laterális condylusé), továbbá a LCA passzív feszülése, és a musculus quadriceps femoris enyhe laterális húzó hatása.

Nyílt láncban a femuron elmozduló tibia rotálódik kifelé, zárt láncban, amikor a femur mozog a tibián, annak befelé rotációja zajlik.

A flexió kezdetén a tibia enyhe befelé rotációja jön létre a condylusok fent említett alaki különbsége miatt. Fontos megjegyezni, hogy ez az elmozdulás elsősorban a musculus popliteus működésének eredménye, mely izom képes a tibiát a femurhoz képest befelé rotálni, vagy a femurt kifelé rotálni a tibián.

A flexió során, nyílt láncban, a tibia hátrafelé gördül és csúszik a femuron, zárt láncban a femur hátrafelé gördül, és előre csúszik a fix tibián. A meniscusokat a femur condylusok posterior gördülése hátra- és kissé szétnyomja.

Axiális rotáció: hajlított térdízület rotálódása során forgó mozgás jön létre a femur, a meniscusok és a tibia között. Ha a femur mozog a tibian, az elforduló condylusok enyhén deformálják és komprimálják a meniscusokat.