III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.7. A térdízületre ható izmok vizsgálat
4.2.7.1. A térd flexorok
4.2.7.1.1. Izomerő vizsgálat

A térd hajlítók együttes vizsgálata

Kiinduló helyzet: a vizsgált személy hason fekszik, az alsóvégtagok nyújtva vannak, a lábak túlérnek a vizsgálóasztalon.

3-as izomerő: A páciens 90°-ig hajlítja a térdét. A lábszár a mozgás közben nem rotálódik. A térd 90°-on túl is hajlítható, de az izmok hatékonysága ezen túl már csökkent, és az esetleg feszülő rectus femoris ellenállása is korlátozhatja a mozgást.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló a boka fölött ad a lábszárra, a hajlítással szemben ellenállást.

2-es izomerő: a páciens az oldalán fekszik, a nem vizsgált végtag hajlított a stabilitás miatt, a vizsgált végtag van fölül. A vizsgáló alátámasztja a combot és a lábszárat, így végzi a páciens a térd hajlítását. A térd flexorok hatékonyságának növelése érdekében jobb, ha a csípőízület 20-30°-os flexióban van.

1-es izomerő: A biceps femoris inának rezdülése hajlított térd mellett jól tapintható a laterális oldalon a fibula fej fölött, a fossa popliteát laterálisan határolja.

A semitendinosus szintén hajlított térd mellett tapintható biztosan, ina a fossa popliteát mediálisan határolja. Térdhajlítási kísérlet közben ina megfeszül, kiemelkedik.

A semimembranosus izomrostjainak megfeszülését a térdhajlat fölött, a semitendinosus és a biceps ina között lehet tapintani.

A popliteus mélyen a gastrocnemiusok alatt fut, ezért nem tapintható.

 

A térd flexorok erejének differenciált vizsgálata

Musculus biceps femoris: a vizsgálat megegyezik az előzőekben leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy a vizsgálat kb. 30°-os térd ízületi flexióból indul, és a lábszár kirotált. A kirotált helyzetet megtartva kell a páciensnek a mozgást végrehajtani a gravitációval szemben (3-as izomerő), majd kisebb-nagyobb extenziós irányú ellenállással szemben (4-5-ös izomerő). A 2-es izomerő vizsgálata oldalt fekve, kirotált lábszárral történik

Musculus semitendinosus és semimembranosus: a vizsgálati helyzet megegyezik az előzőekkel, de a lábszár berotált helyzetben van.