III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.1. Megtekintés

Az alsó végtagok vizsgálatát mindig funkciójuknak megfelelő, álló helyzetben kezdjük.  Mivel maga a csípő ízület a felszíntől mélyen, lágyrészektől körülvéve fekszik, helyzetének értékelésében főleg az izmok nyújtanak támpontot. Látható, tapintható csontos tájékozódási pont a trochanter major, de annak a felszínét is lágy részek fedik. A csípőízület állapotának, helyzetének megítélésére az egész végtagot kell meg kell tekinteni! A térdek, vagy a lábak helyzete, állása sok információt adhat a csípőízületről.

Frontális síkban, szemből vizsgálva: a medence helyzetének vizsgálata után, a csípő ízület körüli lágyrészek kontúrját megtekintve, a két oldal összehasonlító vizsgálatát végezzük el. A femur felépítéséről az alsóvégtag állása tájékoztat. Normálisan a térdek előre tekintenek. A befelé forduló térd (és láb) a femur nyak fokozott anteverziójának jele lehet, a kifelé forduló térd (és láb) a femur nyak retroverzióját mutathatja.

Hátulról nézve is a lágyrészek formája a meghatározó. Az ízület és a csontos képletek nem láthatóak. A legjobban megítélhető a gluteus maximus, mint a legfelületesebb izom állapota.

Oldalnézetben a medence helyzete és a csípőízület-extenziós állása határozható meg. A legszembetűnőbb, a csípőízület flexiós tartása lehet, amikor a medence előrebillent, és a lumbális lordózis fokozott.

A femur nyak antetorziójának vizsgálata: a páciens hason fekszik, térdei 90°-os flexióban. A vizsgáló kitapintja a trochanter majort, és a lábszár kifelé, vagy befelé mozgatásával (csípő be-, kirotáció) meghatározza azt a pontot, amikor a trochanter major a leglaterálisabb helyzetű (legjobban kiáll), azaz, a femur nyak párhuzamos az alátámasztási felülettel. A lábszár és a függőleges által bezárt szög megegyezik az antetorzió (berotált csípő), vagy a retroverzió (kirotált csípő) mértékével.

Oldalnézetben, a trochnater major és a csípőlapát legmagasabb pontját összekötő szakasz a két oldalon egyforma hosszú. Különbséget láthatunk CD szög eltérés, csípő ízületi diszplázia, vagy ficam esetén.