III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.7. A lábra ható izmok vizsgálata

5.7.5. Az öregujjra ható izmok vizsgálata
5.7.5.4. A talp kisizmai

musculi interossei dorsales

musculi interossei plantares

musculi lumbricales

 

musculi interossei dorsales

eredés: négy fejjel ered a metatarsusok egymás felé néző felszínén

lefutás, tapadás: a két szomszédos metatarsusról eredő rostok egyesülve futnak a tapadásuk felé (bipennatus izmok) pl.: az 1-2-es metataruson eredő rostok egyesülve futnak a 2-es ujj mediális oldalára. Az 1. és 2. fej a kettes ujj két oldalán tapad, a 3. fej a 3-as ujj laterális oldalán és a 4. fej a 4-es ujj laterális oldalán. Tapadásuk a kézen található interosseusok tapadásához hasonló. Csontosan az ujjak bázisán laterálisan (a 2-es ujj mindkét oldalán), inasan az ujjak dorzális oldalán az extensor digitorum longus inában tapadnak.

beidegzés: 1-3 fej a nervus plantaris lateralis ramus profundus (S2-S3), a 4. fej a nervus plantaris lateralis ramus superficialis  (S2-S3)

működés: az ujjak távolítása a 2-es ujjtól, illetve a 2-es ujj mediális és laterális irányú mozgatása (MP ízületi mozgás). Az MP ízület hajlítása, az IP ízületek nyújtása.

Az izomműködés vizsgálata: Az ujjak akaratlagos távolítása (nem mindenki képes rá). A többi funkció nem vizsgálható elkülöníthetve az ujj flexoroktól és extenzoroktól.

 

musculi interossei plantares

eredés: három fejjel ered a 3-5-ös metatarsusok mediális oldalán

lefutás, tapadás: az egyes fejek a metatarsus mentén haladnak a saját proximális ujjpercük bázisára, és ott tapadnak (mediálisan). Egy –egy ínnal az ujjak dorzális oldalán az extensor digitorum longus inán tapadnak (192. ábra).

beidegzés: 1. és 2. fej (3-4-es ujj) a nervus plantaris lateralis ramus profundusból (S2-S3), a 3. fej (kisujj) a nervus plantaris lateralis ramus superficialisból (S2-S3) kapja beidegzését.

működés: Az ujjakat közelíti a 2-s ujjhoz (MP ízületi addukció). Az MP ízületet hajlítja, az IP ízületeket nyújtja.

Az izom működés vizsgálata: Az ujjak neutrális helyzete a zárt állás, az akaratlagos közelítés nem vizsgálható. A többi funkció nem vizsgálható elkülöníthetve az ujj flexoroktól és extenzoroktól.

 

musculi lumbricales

eredés: négy fejjel ered a flexor digitorum longus inának az ujjakhoz futó ágain.

lefutás, tapadás: mediál felől kerülik meg a 2-5-ös ujjakat és futnak azok dorzális oldalára. A hosszú ujjextenzor inakban tapadnak a proximális phalanxok magasságában (191. ábra).

beidegzés: az 1. fej a nervus plantaris medialisból (L5-S1), a 2., 3. és 4. fej a nervus plantaris lateralis ramus profundusból (S2-S3).

működés: az MP ízületek flexiója, és az IP ízületek extenziója.

Differenciált vizsgálatuk nem lehetséges.

Megjegyzés

A láb kisizmainak funkcionális jelentősége nem bizonyított. Bár lefutásuk és működésük hasonló a kéz kisizmaihoz, de funkciójuk nem igazolható. Valószínűleg a támaszkodásban és az egyenetlen talajhoz való alkalmazkodásban van szerepük.