III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.1. Osteokinematika

A szagittális síkban

Flexió (0°-120°), a mozgásterjedelem végén, ha a térdízület nyújtott helyzete mellett történt a csípő flexiója, feszessé válik az ischio-crurális izomzat, ha a térdízület hajlított, úgy az ízületi tok hátsó és alsó része, valamint a musculus gluteus maximus. A további flexiós mozgás hatására tovafutó mozgásként a sacroiliacalis ízületben nutáció, valamint a lumbális gerinc flexiója jön létre.

Extenzió (0°-20°), a maximális extenzió hatására passzívan megfeszül valamennyi csípőízületi szalag, különösen a ligamentum iliofemorale, és a tok elülső része. A további extenzió a sacroliacalis ízületben kontranutációt, a lumbális gerincen extenziót generál. Amennyiben hajlított térdízület mellett történik a csípő extenziója, úgy a mindkét ízületet áthidaló musculus rectus femoris passzív feszülése korlátozza a csípőízületi extenzió mértékét.

 

A frontális síkban

Abdukció (0°-40°), terjedelmét a ligamentum pubofemorale és az adduktor izomzat feszülése határolja be. Tovafutó mozgásként a medence a frontális síkban ellenoldalra billen, és a lumbális gerinc azonos oldalra hajlik.

Addukció (0°-25°), a mozgásterjedelem végén az abduktor izomzat, a tractus iliotibialis, valamint a ligamentum ischiofemorale felső rostjai feszülnek meg. A további addukció a medence frontális síkú billenését (azonos oldalra), és a lumbális gerinc laterálflexióját (ellenoldalra) hozza létre.

 

A horizontális síkban

Kirotáció (0°-45°), az extendált csípőízület kirotációja megfeszíti a lig, iliofemorale laterális rostjait, és a berotációs hatású izmokat. Tovafutó mozgásként a medence azonos irányú rotációja (pl. jobb csípőízület kirotációját a medence jobbra fordulása kíséri) és a lumbális­­­/torakális gerinc rotációja jön létre (szintén azonos irányba).

Berotáció (0°-35°), a teljes berotáció passzív feszülést generál a kirotációs hatású izmokban, továbbá a ligamentum ischiofemoraleban. Tovafutó mozgásként a medence és a lumbális­­­/torakális gerinc ellenoldali rotációja jön létre.