III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.3. A csípő ízületre ható izmok vizsgálata
3.4.3.3. A csípő ízület extenzorai
3.4.3.3.4. A funkció vizsgálata

A csípő extenzorok izomerő vizsgálata során a megfeszülő izmok hatására a medence hátrabillen, ha a lumbális extenzorok feszülése ezt nem ellensúlyozza. A lumbális extenzorok centrális stabilizáló funkciója teszi lehetővé a csípő extenzorok hatékony működését.

Álló helyzetben a csípő flexorok-extenzorok összehangolt működése biztosítja a medence normál állását, és biztosítja az egyenes testtartás alapját. Gyenge csípő extenzorok esetén, a test súlyvonalának hátrahelyezésével a medence hátrabillen (passzív extenzió a csípőízületben), a lumbális lordózis csökken, és a csípő ízület körüli szalagok megfeszülése passzívan stabilizálja az extenziós helyzetet. A testtatás megváltozik: extendált csípőízület, kissé hajlított térdek, hátrabillent, előretolt medence (lapos fenék), ellapult lumbális lordózis, fokozott háti kifózis, előretolt fej. A páciens „ráül” a csípő ízületi szalagokra.

Funkcionális tesztek: lépcsőre fellépés, székre leülés (excentrikus működés) és felállás (koncentrikus működés), vagy leguggolás, felállás. A tesztek komplex, összehangolt alsóvégtagi és törzsizom funkciót vizsgálnak.