III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.5. Speciális tesztek

Patella kompressziós tesztek: az ízfelszínek összenyomásával a patellofemoralis ízületből származó fájdalmat provokáljuk. Először a patella felszínére merőleges nyomással teszteljük az ízfelszínek érzékenységét, majd laterális-mediális irányú nyomással a laterális, vagy mediális femur condylus és a patella vele érintkező felszínét (163. ábra).

A patella kompressziós tesztek helyzete.

163. ábra
A patella kompressziós tesztek helyzete.

A legegyszerűbb vizsgálat: a páciens ül, a vizsgáló tapintja a patellát. A beteg lassan nyújtja a térdét, majd leengedi (excentrikus quadriceps kontrakció) a lábszárát, miközben a vizsgáló a patellát tapintja (a mozgást kis ellenállással szemben is lehet vizsgálni). A mozgás közben jelentkező krepitáció akkor tekinthető pozitív tünetnek, ha fájdalommal társul.

Clark tünet: A vizsgáló merőleges nyomást fejt ki a patellára (a felső pólusra, vagy akár a teljes felszínre) és felszólítja a pácienst, hogy feszítse meg a quadriceps izomzatot, és tartsa fenn a feszítést. Ha a patellofemoralis ízület ép, az izom kontrakció fájdalom nélkül fenntartható. A vizsgálatot óvatosan, enyhe nyomással kell kezdeni, és lassan fokozni a kompressziós erőt. Ízületi diszfunkció esetén a páciens fájdalmat érez a patella alatt, és nem képes az izomkontrakciót fenntartani. Vigyázat: túl nagy kompresszió egészséges ízületben is erős fájdalmat válthat ki!

 

Plica tesztek – a térdízületi belhártyaredő vizsgálata

A vizsgált személy a vizsgálóasztalon ül, térde hajlítva (90°), lábszára lelóg. Lassan kinyújtja a térdét, miközben a vizsgáló tapintja a patellát. Normálisan a patella egyenletesen mozog a nyújtás során. Pozitív a teszt, ha a patella akadozik, vagy ugrik térdnyújtás közben. Ha a térd ízület duzzadt, a teszt nem értékelhető.

Mediopatellaris plica vizsgálata: a páciens háton fekszik, térde kb. 30°-os flexiós helyzetben alátámasztva. A vizsgáló kívülről átfogva a patellát mediál felé nyomja. A páciens éles fájdalmat érez, ha a plica széle becsípődik a mediális femur condylus és a patella közé.

Hughston plica teszt: a páciens háton fekszik, térde hajlítva. A vizsgáló egyik kezével tartja a végtagot és berotálja a lábszárat. Másik kezével, hüvelykujjal kívülről mediál felé nyomja a patellát, a többi ujjával a mediális condylust tapintja, és lassan többször hajlítja-nyújtja a páciens térdét. Pozitív a teszt, ha a vizsgáló a térd mozgatása közben érzi a plica kötegének ugrását az ujjai alatt.

 

Ízületi folyadékgyülem vizsgálata

ballotációs teszt: a vizsgáló a patella fölött átfogja combot, és felülről lefelé irányuló nyomással megakadályozza az ízületi folyadék szétterülését (164. ábra). Rányom a folyadékgyülem tetején „úszó” patellára, mire a patella belesüpped a folyadékba, odakoccan a femur ízületi felszínéhez, körülötte az ízületi folyadék párnaszerűen kiemelkedik.

fluktuációs teszt: a vizsgáló az egyik oldalon (pl. laterál felől) gyors kis ütésszerű nyomást fejt ki az ízületre, az lökéshullámot indít el a felszaporodott ízületi folyadékban, ami a másik oldalon (mediálisan) érezhető/látható.

 

A térdízületi folyadékgyülem vizsgálata (ballotációs teszt)

164. ábra
A térdízületi folyadékgyülem vizsgálata (ballotációs teszt)