III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.1. A térdízület felépítése

4.1.3. A térdízületre ható izmok azok funkciója szerint

A térdízület hajlítói az ischiorurális izomcsoport tagjai, a musculus biceps femoris, a musculus semitendinosus, a musculus semimembranosus, továbbá a musculus popliteus, a musculus sartorius, a musculus gracilis és a musculus triceps surae/ gastrochnemii. Ezek az izmok, a gastrochnemiusok kivételével, rotációt, azaz a tibia és a femur egymáson történő elfordulását is képesek létrehozni az ízületben (Buford, 2001).

Buford WL, Ivey FM, Nakamura T et al (2001): Internal/external rotation moment arms of muscles at the knee, moment arms for the normal knee and the ACL-deficient knee. Knee 8:293-303

Funkciójuk jelentős hétköznapi aktivitásaink, járás, járás közbeni irányváltás során, de ugyanígy a futás, és különböző sportmozgások alatt is.  A járás közben betöltött szerepüket A járás című fejezetben részletezzük. 

Fontos megemlíteni, hogy a térdízületre ható flexorok többsége nem csak a térdet, hanem más ízületeket (csípő, vagy felső és alsó ugróízület) is áthidal, így funkciójuk komplex, egy-egy összetett mozgás során egyidejűleg hatnak több ízületre, mozgató és stabilizáló működéssel. Stabilizáló hatásukkal kiegészítik a térdízületet körülfogó kollaterális szalagok funkcióját. Például a tibia mediális condylusán, az úgynevezett pes anserinusban tapadó izmok (musculus sartorius, semitendinosus, gracilis) dinamikus mediális oldalszalagként működve támogatják a ligamentum collaterale tibiale működését minden valgus irányban ható kényszerítő erővel, terheléssel szemben (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

A musculus popliteus, mint ahogyan azt már az ízület arthrokinematikájánál említettük, kulcsfontosságú a rotációban, így a flexió megindításában is. Például álló helyzetből leülés, vagy guggolás során, a flexió csak egy berotációval indítható, ehhez ekkor, mivel a tibia rögzített, a femur enyhe kirotációja szükséges. Ferde lefutása miatt a musculus popliteus alkalmas ennek a rotációnak a létrehozására (Amis és munkatársai, 2003). További funkciója a stabilizálás, különösen a varus irányú, és a térdre ható kirotációs irányú erőhatásokkal szemben (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

 

A térdízület extenzora a musculus quadriceps femoris, részei a musculus rectus femoris, musculus vastus medialis, musculus vastus letralis és a musculus vastus intermedius. Ez az izom nagy erő kifejtésére képes, mind izometriás, mind koncentrikus és excentrikus működése során, az általa képviselt forgatónyomaték jelentősen meghaladja a flexor csoport hatását (Calmels és munkatársai, 1997). Izometriás működésével stabilizálja a térdet, mind a tibiofemorális, mind a patellofemorális ízületet. A tibiofemorális ízületben az antero-posterior irányú stabilitást segíti, a tibiát anterior irányba húzza, így annak posterior irányú elmozdítása ellen stabilizál (Markholf és munkatársai, 2004). A patellofemoralis ízületben a musculus vastus medialis stabilizáló hatása igen jelentős, a patellát laterális irányba húzó erőkkel szemben hat.

Koncentrikus működésére jó példa egy labda elrúgása, vagy a székről való felállás. Excentikusan működik például járás során, a támasz fázis első felében, ugrás során a talajfogást követően, vagy székre történő leüléskor (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby