III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

6. A járás

6.4. A járás vizsgálata, mérhető paraméterei

A járás időbeli és térbeli paraméterek alapján jellemezhető haladó mozgás. A térbeli paraméterek a lépéshossz, lépéstávolság és a járás szélessége.

A lépéshossz ugyanazon alsó végtag két saroktámasza közti, cm-ben mért távolság, azaz a lépésciklus hossza, átlagosan 144 cm. A lépéstávolság a két különböző alsóvégtag saroktámaszai közti távolság, tulajdonképpen egy lépés hossza, átlagosan 72 cm. A járás szélessége a két sarok középvonalának egymástól mért távolsága a frontális síkban, átlagos értéke 8-10 cm (199. ábra) (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

 

A járás térbeli paraméterei

199. ábra
A járás térbeli paraméterei
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

Az időbeli paraméterek a járás ritmusa, a lépésciklus és a lépés időtartama. A járás ritmusát az egy perc alatt megtett lépések száma adja. A lépésciklus időtartama alatt az ugyanazon alsó végtag két sarokra érkezése között eltelt időt értjük. A lépés időtartama az egy alsó végtag elrugaszkodásától sarokra érkezéséig tart, ez az érték kiszámítható a járás ritmusából, ha a 60 másodpercet elosztjuk a lépések számával, úgy megkapjuk az egy lépéshez szükséges időt. Ez az érték egyenletes, szimmetrikus járás esetén számítható ki a fent leírt módon.

A járás vizsgálata során arra kérjük a vizsgált személyt, hogy egy pár méteres szakaszon sétáljon a kényelmes, maga választotta tempóban, forduljon meg, és sétáljon vissza, a mozgás alapos megfigyeléséhez többször is tegye meg a kijelölt távot. Vizsgáljuk a járás szimmetriáját, a látható elmozdulásokat és eltéréseket. A járást mezítláb és a beteg saját lábbelijében is megfigyeljük, valamint ha használ segédeszközt, akkor azzal, illetve ha tud, akkor a segédeszköz nélkül is járjon a vizsgált személy. Ha van rá lehetőség, megfigyeljük a járás minőségét lejtőn, egyenetlen felszínen, lépcsőn is.

A saját, kényelmes tempójú járás megfigyelése után a gyorsabb járás minőségét is figyeljük meg. A járás tempója a lépéshossz, vagy a lépésszám növelésével fokozható. A járás tempójának növelésével megváltozik a járás fázisainak aránya, a támaszfázis időtartama csökken, a lengési fázisé nő, a kettős támaszok lerövidülnek. A gyorsabb járás során a szimmetriabeli eltérések feltűnőbbek lesznek, illetve megjelenhetnek olyan eltérések, amik a lassabb járástempó mellett nem voltak láthatók.