III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.7. A lábra ható izmok vizsgálata

5.7.3. A peroneus csoport

musculus peroneus longus

musculus peroneus brevis

musculus peroneus tercius

 

A peroneus izmok

188. ábra
 A peroneus izmok
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

musculus peroneus longus

eredés: a fibula fej és a csont felső kétharmada laterálisan, a lábszár mély fasciája

lefutás, tapadás: a lábszár külső oldalán a fibula fejről indulva halad a külboka felé. A lábszár alsó harmad határától ínban folytatódik, a külboka mögül előrekanyarodik és a laterális talpélen az V. metatarsus és az os cuboideum határán a talpra hajlik, majd a mediális oldalon a mediális cuneiformén és az 1-es metatarsus bázisán, a talpi felszínen tapad (188. ábra).

beidegzés: nervus peroneus superficialis (L5-S1)

működés: a láb plantárflexiója és everziója. Fontos szerepe van a talpboltozat fenntartásában. Terhelt helyzetben (zárt kinematikus láncban), az 1-es metatarsus plantáris és laterális irányú húzásával a hosszboltozat mediális ívét, és a harántboltozat magasságát is emeli/fenntartja. Ugyanakkor a laterális ívet is emeli. Ez az egyetlen izom, amely a talpboltozat mindhárom ívét képes emelni/tartani. Lábujjra álláskor boltozatfenntartó hatása kifejezett.

 

musculus peroneus brevis

eredés: a fibula alsó kétharmadán laterálisan

lefutás, tapadás: mélyen a peroneus longus alatt fut, azzal párhuzamosan. A külboka alatt előrekanyarodik, és az V. metatarsus bázisán laterálisan tapad (tuberositas ossis metatarsalis V.)(188. ábra).

beidegzés: nervus peroneus superficialis (L5-S1)

működés: a láb platárflexiója és everziója (az everzióban az abdukciós hatása dominál). A hosszboltozat laterális ívét emeli.

 

musculus peroneus tertius

eredés: a fibula alsó harmada elől és a membrana interossea (az extenzor digitorum longus eredési vonalában disztálisan, tulajdonképpen nem különül el a lábujjak hosszú extenzorától).

lefutás, tapadás: függőlegesen fut lefelé. A bokaízület vonalában irányt vált, kifelé tartva az V. metatarsuson dorzálisan tapad. Nem mindenkinél létező izom.

beidegzés: nervus peroneus profundus (L5-S1)

működés: a láb dorzálflexiója és everziója (főleg pronál).