III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.3. A csípő ízületre ható izmok vizsgálata
3.4.3.3. A csípő ízület extenzorai

musculus gluteus maximus

musculus biceps femoris

musculus semitendinosus

musculus semimembranosus

extenziós hatású még:

musculus adductor magnus alsó rostjai

musculus gluteus medius hátsó rostjai

 

A csípőízület extenzorai

150. ábra
A csípőízület extenzorai
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

musculus gluteus maximus

eredés: a crista iliacan - a linea glutea posterior mögött, a sacrum alsó felén, a farok csonton, a ligamentum sacrotuberalen, és a gluteus mediust takaró aponeurozison.

lefutás, tapadás: rostjai párhuzamosan haladnak, ferdén lefelé és kifelé, a függőlegessel kb. 60°-os szöget zárnak be. Csontos tapadása a tuberositas glutean van, felsőbb rostjai a tractus iliotibialisba sugároznak (150. ábra).

beidegzés: nervus gluteus inferior (L5-S2)

működés: az izom extendálja az ízületet, de működése a csípő ízület helyzetétől függ. Ha az ízület flexióban van (40°-on túl), az izom rostjainak lefutása a femur hossztengelyéhez közelít (kb. 50-60°-nál azzal megegyezik), így gyakorlatilag abduktorként működik. Ez akkor a legkifejezettebb, ha az oldalán fekvő személy az előre (flexióba) helyezett végtagját a gravitációval szemben oldalra megemeli. Neutrális helyzetben a felsőbb rostok az ab-addukciós tengely fölött futnak (abdukciós hatásúak), az alsó rostok az ab-addukciós tengely alatt futnak, így addukciós hatást fejtenek ki. Az izom egésze kirotációs hatású.

Álló helyzetben összehúzódása hátrabillenti a medencét a relatíve fix femurhoz viszonyítva.

 

Az ischiocruralis izmok

A biceps femoris, és a semi izmok együtt alkotják a comb rendkívül erős hátsó izmait (150. ábra). Mindhárom izom két ízületet hidal át – csípő és a térd ízület – ezért a csípőízületre kifejtett hatásuk függ a térd ízület helyzetétől. Hajlított térdízület mellett hatékonyságuk csökken, míg nyújtott térd mellett csípő extenziós hatásuk erőteljes. Erősen rövidülésre hajlamos izmok. Részletes leírásukat lásd a térd flexoroknál!