III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.4. A láb mozgásainak vizsgálata

5.4.2. Inverzió – everzió
5.4.2.2. Ab-addukció

Kiinduló helyzet: a páciens ül, lábszára függőleges, talpai a padlón fekszenek. Ökölbe zárt kezét a két térde közé teszi, és  térdeit összezárja. A vizsgálat alatt a térdei nem nyílhatnak szét, a sarkát nem emeli fel!

Aktív mozgásterjedelem vizsgálat: a vizsgáló rögzíti a lábszárat a boka fölött (megakadályozza a lábszár rotációját), a páciens befelé – kifelé (addukció-abdukció) csúsztatja az előlábat. Az addukció 10°-15°, az abdukció 30°-40°. A mozgáskitérés mérése egyszerű egy fehér lap segítségével. A páciens ráteszi a talpát a lapra, az abdukció méréséhez meghúzzuk a sarok és az 1-es metatarsus mediális szélét összekötő egyenest. A mozgás végén újra berajzoljuk a mediális talpszél vonalát. A két vonal által bezárt szög könnyen mérhető. Ugyanígy az addukció méréséhez a laterális talpélet jelöljük.

Passzív mozgásterjedelem vizsgálata: a helyzet megegyezik az előzővel (fekve is vizsgálható). A vizsgáló rögzíti a lábszárat, és a lábat a talp síkjában mozgatja be-, illetve kifelé. A véghelyzetérzés rugalmas mindkét irányban.