III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.7. A térdízületre ható izmok vizsgálat
4.2.7.2. A térd ízület extenzorai
4.2.7.2.1. A térd extenzorok izomerő vizsgálata

Kiinduló helyzet: a páciens a vizsgáló asztalon ül, kezével támaszkodhat, csípője, térde 90°-ban hajlított (lábszára lelóg).

3-as izomerő: a comb elmozdulása nélkül kinyújtja a térdét. Ebben a helyzetben a vastusok működése dominál, a rectus femoris a hajlított csípőízület miatt kevésbé hatékony. A rectus hatékonyságát fokozzuk, ha a páciens a fenti kiinduló helyzetben a hátára fekszik, és így végzi el a térd nyújtását.

4-5-ös izomerő: a térd extenzióra a vizsgáló a boka fölött, a lábszárra ad flexiós irányú ellenállást.

2-es izomerő: a páciens az oldalán fekszik, a nem vizsgált végtag hajlított a stabilitás miatt, a vizsgált végtag van fölül. A vizsgáló a vizsgált végtagot alátámasztja, behajlítja a térdet és felszólítja a pácienst, hogy nyújtsa ki a térdét. A vizsgálat történhet nyújtott, vagy hajlított csípőízülettel, a rectus femoris hatékonyságának növelése, vagy csökkentése céljából.

1-es izomerő: a quadriceps izomzat megfeszülése megítélhető a ligamentum patellae tapintásából, vagy a patella elmozdulásából. A rectus femoris rezdülése lefutása mentén végig tapintható a comb elülső felszínén a középvonalban. A vastus lateralis a tractus iliotibialis alatt fut, feszülése itt tapintható. A vastus medialis izomrostjait a patella fölött, attól mediálisan érdemes tapintani. A vastus intermedius tapintása mély fekvése miatt nem lehetséges.