III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.7. A lábra ható izmok vizsgálata

5.7.1. A bokaízület plantárflexorai
5.7.1.2. A triceps surae izomerejének vizsgálata funkció közben

Az izom erejének ellenőrzését érdemes a funkciójának megfelelő, terhelt, azaz álló helyzetben kezdeni. A páciens áll, az egyensúly megtartásra biztosítsunk számára támaszkodási, vagy kapaszkodási lehetőséget! Sarkait megemelve (lábujjra állás) vizsgáljuk az izom normális erejét. Ha a páciens képes a mozgást teljes mozgásterjedelemben elvégezni, és a véghelyzetet megtartani, az izomerő 5-ösnek, azaz normálisnak tekinthető. Ha az aktív mozgásterjedelem csökkent, és a páciens nem tudja a helyzetet fenntartani, az izomerőt az előbb leírt módon vizsgáljuk tovább!

Hajlított térddel végezve a lábujjra állást a soleus működése dominál, a gastrocnemius hatékonysága csökken.

A teljes sarokemelés vizsgálata állva megkívánja a többi, lábra, lábujjakra kifutó flexiós hatású izom működését, amelyek biztosítják a lábujjak stabil támaszkodását és a talp megemelését a vizsgálat során. Tehát, ha a lábujjra állás nem tökéletes, a többi flexor izomerejét is le kell ellenőrizni!

Lábujjra állás közben a gastrocnemius két feje jól kirajzolódik a lábszár felső részén. Ha nincs a bőr alatt extra zsírszövet, a két fej formája, feszülése, és még az átmenet az aponeurózisba is jól látható.