III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.7. A lábra ható izmok vizsgálata

5.7.4. A II-V-ös lábujjakra ható izmok vizsgálata
5.7.4.1. Az extenzor csoport

musculus extensor digitorum longus

musculus extensor digitorum brevis

 

A lábujjak extenzorai

189. ábra
A lábujjak extenzorai
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

musculus extensor digitorum longus

eredés: elől, a tibia laterális epicondylusa, a fibula tibia felé tekintő felső háromnegyede, a membrana interossea, a lábszár mély fasciája

lefutás, tapadás: a lábszárcsontok előtt, a két csont között fut lefelé a tibialis anterior takarásában, a középvonaltól laterálisan. Áthalad a felső, majd az alsó extenzor retinaculum alatt. Ina a bokaízület magasságában válik négy (a peroneus tertiussal 5) ágra, és a 2-5-ös ujjak felé szétágazva halad a láb dorzális felszínén, közvetlenül a bőr alatt. Az ujjakra kifutó ín a proximális phalanxnál három ágra oszlik, a középső köteg a középső ujjperc bázisán tapad, a két oldalsó köteg a körömperc bázisán (189. ábra).

beidegzés: nervus peroneus profundus (L5-S1)

müködés: bokaízületi dorzálflexió, láb abdukció, lábujjak minden ízületében extenzió.

A boka és lábízületre kifejtett hatása akkor erőteljes, ha a lábujjakat a flexorok hajlítva rögzítik. Az MP, PIP, DIP ízületi extenziós működése akkor hatékony, ha a láb plantárflexióban rögzített.

 

musculus extenzor digitorum brevis

eredés: a sulcus calcaneiben (a sinus tarsi mélyén) laterálisan, ligamentum talocalcaneum laterale, alsó extenzor retinaculum alsó élén.

lefutás, tapadás: az izom négy ága lateráltól mediál felé tart az első négy lábujj felé, a hosszú extenzor inak alatt. Első ága az öregujj rövid extenzora (a proximális ujjperc bázisán tapad), másik három ága a 2-4-es ujjakra fut, a hosszú extenzor inakon, laterál felől tapadnak (189. ábra).

beidegzés: nervus peroneus profundus (L5-S2)

müködés: Az első négy ujj MP ízület extenziója, 2-4-es ujjak IP ízületeinek extenziója közvetve.