III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.2. A mozgásterjedelem vizsgálata
3.4.2.3. A rotáció

A rotációs mozgásterjedelmet szintén befolyásolja a csípőízület helyzete. Nyújtott csípőízület mellett az ízületet körülvevő szalagok megfeszülnek. Kirotációban az összes elűlső szalag passzív feszülése fokozódik, míg berotáció során a lig. ischiofemorale feszül meg (az elülsők lazábbak).

Vizsgálata: a páciens a vizsgálóasztalon, a hátán fekszik, lábszára lelóg az asztal végén. A nem vizsgált végtagot talpra húzva megtámaszthatja, ezzel kiküszöböli a medence előrebillenését (144. ábra). A goniométer stabil szára függőleges, a mozgó szár a lábszár hossztengelyéhez illeszkedik. Pontosabb lehet a mérés, ha a stabil szárat a vizsgálóasztal vízszintes széléhez illesztve mérjük a lábszár és a vízszintes által bezárt szöget, és az eredményt kivonjuk a 90°-ból. A másik lehetőség, ha hason fekvő helyzetben végezzük a vizsgálatot. A térd itt is derékszögben hajlított.

 

A csípőízület rotációs mozgásterjedelem vizsgálata nyújtott csípőízületi helyzetben.  1. kép: berotáció; 2. kép: kirotáció

144. ábra
A csípőízület rotációs mozgásterjedelem vizsgálata nyújtott csípőízületi helyzetben.
1. kép: berotáció; 2. kép: kirotáció

A vizsgálatot ülő helyzetben, is elvégezhetjük. A páciens a vizsgálóasztalon ül, térde hajlított, lábszára lelóg. A 90°-ban hajlított csípőízületben a szalagok lazák, így különösen a kirotáció mértéke lesz nagyobb. Ugyancsak elvégezhető a vizsgálat 90°-os csípőízületi flexióban, hátonfekve, a comb rögzítésével, ami az ab-addukcó kiküszöbölését biztosítja (145. ábra).

 

Csípőízületi rotáció vizsgálata, hátonfekvő helyzetben, 90-os fexióban.  A vizsgáló gátolja a femur ab-addukciós mozgását.  1. kép: berotáció; 2. kép: kirotáció

145. ábra
Csípőízületi rotáció vizsgálata, hátonfekvő helyzetben, 90°-os fexióban.
A vizsgáló gátolja a femur ab-addukciós mozgását.
1. kép: berotáció; 2. kép: kirotáció

Aktív berotációs mozgásterjedelem vizsgálata nyújtott csípőízület mellett: a pácens a lábszárat kifelé, laterálisan mozgatja. A mozgásterjedelem kb. 30°.

Kirotáció: a páciens a lábszárat befelé, mediálisan mozgatja. A mozgásterjedelem 40° - 60°. A vizsgálat előtt célszerű a másik végtagot kissé oldalra helyezni, hogy ne akadályozza a lábszár mozgását!

A passzív mozgásterjedelem vizsgálata: a vizsgáló egyik kezével stabilizálja a combot a térd felett, másik kezével mozgatja a lábszárat kifelé, vagy befelé. A véghelyzet mindkét irányban rugalmas. Kirotációban a lig. pubofemorale, lig. iliotrochantericum, berotációban a lig. ischiofemorale feszül.

 

Megjegyzés

A vizsgálat során figyelni kell arra, hogy a comb stabil legyen, ab-addukció, felxió-extenzió ne történjen a csípőízületben!

Ahogy azt az abdukció vizsgálata során bemutattuk, a laza szalagok miatt a 90°-os hajlított csípőízületi helyzetben végzett kombinált flexiós-abdukciós-kirotációs mozgásterjedelem elérheti a 90°-ot (törökülés).

A hason fekve végzett rotáció vizsgálatánál tekintetbe kell venni, hogy az aktív rotációt az antagonista izmok excentrikus működése biztosítja (kirotációt a berotátorok és fordítva), illetve, a passzív vizsgálatkor a végtag súlyát az antagonisták tartják, vagyis feszülnek.

A rotációs mozgásterjedelmet befolyásolja a femur fej anteverziója. Nagy anteverzió esetén (gyermekeknél normális) a kirotáció korlátozott. A helyzet kedvez az elülső ficam kialakulásának.