III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.7. A térdízületre ható izmok vizsgálat
4.2.7.1. A térd flexorok

ischiocruralis izmok:

musculus biceps femoris

musculus semitendinosus

musculus semimembranosus

 

musculus popliteus


flexiós hatású még:

musculus plantaris

musculus gracilis

musculus tensor fascia latae

musculus sartorius

musculus gastrocnemius

 

A térd ízület flexorai

167. ábra
 A térd ízület flexorai
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

musculus biceps femoris

eredés: a hosszú fej a tuber ischiadicumon és a ligamentum sacrotuberalén, a rövid fej a femur teljes hosszában hátul (linea aspera - labium laterale, septum intermusculare laterale)

lefutás, tapadás: az izom a comb hátulsó-laterális kötege. A hosszú fej lefelé és laterálisan fut a fibula fej felé, a rövid fej függőlegesen lefelé tart. A két fej közös ínnal tapad a fibula fej laterális részén, a tibia laterális condylusán, a lábszár laterális fasciáján (167. ábra).

beidegzés: nervus ischiadicus (L5-S2); a hosszú fej a n. peroneus communisból, a rövid a n. tibialisból kap rostokat

működés: a térdízületet hajlítja, és a hajlított térdet kifelé rotálja. A hosszú fej a csípő ízületet extendálja, és kifelé rotálja (nyújtott térd ízületi helyzetben). Rögzített femur esetén (pl. állás) a medencét hátrabillenti.

 

musculus semitendinosus

eredés: a tuber ischiadicum alsó, mediális részén

lefutás, tapadás: a comb hátulsó, mediális izomkötege. Hosszú ina a comb közepétől lefelé futva a mediális epicondylus mögött éri el a térdízületet és a gracilis és a sartorius inával közös aponeurosist alkotva (pes anserinus) tapad elől, a tibia mediális condylusa alatt, valamint a lábszár felületes fasciáján (167. ábra).

beidegzés: nervus tibialis (L5-S2)

működés: A térdízületet hajlítja, a hajlított térdet befelé rotálja. A csípőízületet nyújtja. Fordított működése a medencét hátra billenti.

 

musculus semimembranosus

eredés: tuber ischiadicum, ligamentum sacrotuberale

lefutás, tapadás: lapos, széles izom, előlről és mediál felől beborítja a semitendinosust. Szinte egyenesen fut lefelé, hátul a femur mediális condylusa mögött éri el a térdízületet. A mediális tibia condyluson, és a ligamentum popliteum obliquán tapad (167. ábra).

beidegzés: nervus tibialis (L5-S2)

működés: a térdet hajlítja, a hajlított térd berotációját segíti. A csípőízületet nyújtja, és az előzőekhez hasonlóan a medencét hátrabillenti.

 

musculus popliteus

eredés: a laterális femur condyluson (az ízületi tokban futó ínnal), a ligamentum popliteum arcuatumon és a laterális meniscuson.

lefutás, tapadás: lateráltól mediál felé és kissé lefelé fut, hátul a térdhajlat alatt. A tibián tapad a mediális condylus és a linea solea között.

beidegzés: nervus tibialis (L5-S1)

működés: hajlítja a térdízületet (gyenge hatás), a hajlított térdet befelé rotálja. Fontos szerepe lehet a laterális meniscus védelmében, a térd hajlítása közben azt hátra húzza.