III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.3. A patella vizsgálata

A patella helyzete: kb. 20°-os flexióban vizsgálva a patella szélei a két epicondylustól egyenlő távolságra vannak, csúcsa lefelé tekint, és belefekszik a condylusok közötti árokba. A fiziológiástól eltérő patella helyzet (laterális, vagy mediális irányba csúszott, billent, illetve rotált) oka lehet izom eredetű (gyengülés, rövidülés), a nem kontraktilis elemek problémája (rövidülés, megnyúlás, szakadás pl.: laterális retinaculum), illetve a femur, vagy a tibia torziója.

A patella csúszása: a patellát a vizsgáló először lefelé, majd fölfelé csúsztatja az ízületi árokban (162. ábra, felső képek). A ligamentum patellae erős, kevéssé nyújtható képlet, ezért érdemes először lefelé mozgatni. A teljes elmozdíthatóság a patella hosszának kb. a fele. Mozgatás közben a vizsgáló figyel a csúszó mozgás minőségére is, érez-e kattogást, ropogást az ízfelszínek között, érez-e a páciens fájdalmat? A csúszó mozgás vizsgálatát térd hajlítása és nyújtása közben is érdemes elvégezni. A csúszásnak egyenletesnek, simának, elakadás mentesnek kell lennie, a patella nem billenhet oldalra, és nem fordulhat el.

A patella oldalirányú mozgathatóságát mediális-laterális irányú csúsztatással vizsgáljuk (162. ábra, alsó képek). Normálisan a patella teljes szélességének minimum ¼-ével, maximum felével csúsztatható mindkét irányba. Csúszás közben a patella felszíne párhuzamos marad, nem billen, és nem rotálódik.

 

A patella csúsztatása caudo-craniális (felső képek) és medio-laterális irányba (alsó képek)

162. ábra
A patella csúsztatása caudo-craniális (felső képek) és medio-laterális irányba (alsó képek)

Patella billenésének vizsgálata: a térd nyújtott, a musculus quadriceps laza. A vizsgáló a patella laterális szélét elemeli a femur condylusról, úgy, hogy közben sem mediális, sem laterális irányú csúszást nem hoz létre. Normálisan 5°-15°-os billenés kivitelezhető.

A patella csúszása aktív mozgás közben: a páciens háton fekszik, a térde nyújtott és laza. Felszólításra lassan megfeszíti a quadriceps izomzatot, és a vizsgáló a patella mozgását figyeli. A patella normálisan ugyanannyit csúszik fölfelé, mint kifelé. Ha a laterális irányú csúszás meghaladja a kraniális irányú mozgás mértékét, felmerül a musculus rectus femoris nagyfokú laterális húzása.