III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.3. A csípő ízületre ható izmok vizsgálata
3.4.3.1. A csípőízület flexorai

musculus iliopsoas

musculus rectus femoris

musculus sartorius


flexiós hatású még:

musculus tensor fascia latae

musculus gluteus minimus elülső része

musculus pectineus

musculus adductor longus

musculus adductor brevis

 

A csípőízület flexorai

146. ábra
A csípőízület flexorai
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

 

musculus iliopsoas

(musculus iliacus és a musculus psoas major)               

eredés: az iliacus a csípőlapát belső felszínén, a fossa iliaca felső kétharmadán, a crista iliaca belső élén, és a sacrum belső felszínén, az SI ízület vonalában, valamint az itt futó szalagokon (lig. iliolumbale, lig. sacroiliacum ventrale);

a psoas major a lumbális csigolyák harántnyúlványainak elülső felszínén, a T12-L5-ös csigolyatestek oldalán, és a csigolyák közötti porckorongokon.

lefutás, tapadás: a psoas major a lumbális csigolyák mellett a hasüreg hátsó részében fut lefelé, a medencében előretartva. Az iliacus az os ilium belső felszínét betakarva fut lefelé a medencében. A két izom együtt halad át a ligamentum inguinale alatt, az eminencia iliopubicanál megtörve hátra kanyarodik és a femuron, a trochanter minoron tapad (146. ábra, 1. kép).

beidegzés: L1-L3 –es gerincvelői idegek  (musculus psoas major) és a n. femoralis / L2-L3 (musculus iliacus)

működés: az izom hajlítja és kirotálja a csípőízületet, és kisfokú addukciós hatása van. Az izom rögzített alsóvégtag mellett előre billenti a medencét. A psoas major kétoldali fordított működése álló helyzetben a lumbális lordózis fokozása (extenzió)

Ugyanakkor háton fekvésből történő felüléskor a hasizom megemeli a mellkast, a „fix” medencéhez képest, majd a psoas a lumbális gerincet emeli el a talajról és a többi csípő flexorral együtt elemeli a medencét előre a comb felé (lumbális gerinc és csípőízületi flexió). Gyenge hasizmok esetén a felülést a psoas indítja, a mozgás elején megemeli a lumbális gerincet (fokozza a lordózist).

A psoas egyoldali fordított működése: azonos oldalra hajlítja, ellen oldalra rotálja a lumbális gerincet.

 

musculus rectus femoris

(a musculus quadriceps femoris hosszú feje)

eredés: spina iliaca anterior inferior, csípőízületi tokon elől, acetabulum felső széle

lefutás, tapadás: Az izom szinte függőleges lefutású, enyhén mediál felé tart. A ligamentum patellae-val tuberositas tibie-n tapad (146. ábra, 2. kép).

beidegzés: n. femoralis (L2-L4)

működés: a csípőízületben flexiót hoz létre, a térdízületet nyújtja. Csípőízületi flexiós hatása akkor a legerőteljesebb, amikor a térd hajlítva van.

Fordított működése: a medencét előre billenti.

 

musculus sartorius

eredés: spina iliaca anterior superior (SIAS)

lefutás, tapadás: felületes izom, eredésétől  lefelé és mediális irányba haladva ferdén keresztezi a comb hossztengelyét. A mediális epicondylus mögött (térdízület flexiós-extenziós tengelye mögött) lefut a tibiára, majd előre kanyarodva tart tapadása felé. Tapad a tuberositas tibiae-n és attól mediálisan a pes anserinusszal (gracilisszal és semitendinosusszal közös ín), valamint az ízületi tokon és a lábszár fasciáján (146. ábra).

beidegzés: n. femoralis (L2-L3)

működés: a csípő ízületet hajlítja, abdukálja és kirotálja. A nyújtott térdízületet mediál felől stabilizálja; a hajlított térdízületet berotálja és hozzájárul a hajlításhoz.

A musculus tensor fascia latae bár az abduktor csoportba tartozik, jelentős a flexiós hatása is, ezért ebben a működésben is számolni kell vele. A flexió mellett berotációs, abdukciós hatása van. Vizsgálatát az abduktoroknál tárgyaljuk.