III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.7. A lábra ható izmok vizsgálata

5.7.1. A bokaízület plantárflexorai
5.7.1.1. Izomerő vizsgálat

3-as izomerő: a páciens hason fekszik, lába túlér a vizsgálóasztalon. A vizsgáló elölről a boka fölött átfogva rögzíti a lábszárat. A páciens lefeszíti a lábát (plantárflexió).

4-5-ös izomerő: a vizsgáló az előbbi helyzetben a talp közepén dorzálflexiós irányú ellenállást ad a mozgásra. Az izom nagyon erős, nagy ellenállást elbír.

2-es izomerő: a beteg a vizsgált oldalán fekszik. A nem vizsgált végtagot hajlítva a másik elé helyezi. A vizsgált lába az asztalon fekszik, így hajtja végre a mozgást, az asztal felszínével párhuzamosan.

Kettesnek tekinthető az izomerő akkor is, ha a hármas izomerő vizsgálatnak megfelelő helyzetben, a gravitációval szemben végzett mozgás elindul, de nem megy teljes terjedelemben. Ez csak akkor igaz, ha a bokaízület passzív mozgásterjedelme nem gátolt.

1-es izomerő: a gastrocnemiusok két fejének izomhasa a lábszár felső felében mediálisan és laterálisan tapintható. Az izom felületes fekvése miatt az izom rezdülése látható is. A soleus izomhasának feszülése a laterális gastrocnemius alatt a lábszár alsó egyharmad határán kívülről érezhető. A többi részt a gastrocnemius betakarja.  

Az izom rezdülése az Achilles ín tapintásával is igazolható.

 

A musculus soleus izomerejének elkülönítő vizsgálata

A gastrocnemius elkülönítő vizsgálata nem lehetséges, de a gastrocnemiusok hatásának gyengítésével a soleus izomereje jól vizsgálható.

Kiinduló helyzet: a páciens hason fekszik, térde behajlítva, lábszára függőleges.

3-as izomerő: a vizsgáló rögzíti a lábszár helyzetét, miközben a vizsgált személy a plantárflexiós mozgást végzi.

4-5-ös izomerő: a helyzet megegyezik az előzővel. A mozgást a talp közepére adott dorzálflexiós irányú ellenállással szemben végzi a páciens.

2-es izomerő: a vizsgálat oldalt fekvő helyzetben történik. A vizsgált oldal van alul, a páciens térde 90°-os flexióban. A plantárflexiót az asztalon csúsztatva végzi el.

1-es izomerő: a soleus izomhasának feszülése a laterális gastrocnemius alatt a lábszár alsó egyharmad határán érezhető. Hajlított térd mellett a soleus működése dominál.