III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

A térdízület az emberi test legnagyobb és egyben legbonyolultabb ízülete. Teherviselő, stabilitást biztosító funkcióján túl fontos szerepe az alsó végtag relatív hosszabbítása illetve rövidítése a mozgások során.

 

Tengelyállás a frontális síkban

Az ízületet csontosan a femur, a tibia és a patella alkotják. A femur lefutása a frontális síkban enyhén mediális irányú, azaz hossztengelye nem esik egybe a függőlegessel. Ez a ferde lefutás a 125°-os CD szög következménye. Ugyanakkor, mivel a tibia hossztengelye közel függőleges, a két csont a frontális síkban laterálisan 170-175°-os szöget zár be egymással. Ezt a fiziológiás tengelyeltérést a térd valgus állásának nevezzük, melynek mértéke megadható a kiegészítő szög értéke alapján is, azaz 5-10°(Neumann, 2010). (155. ábra)

 

A térdízület fiziológiás valgus állása

155. ábra
A térdízület fiziológiás valgus állása
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

Genu valgumról beszélünk, ha a laterális szög kisebb, mint 170°, (a kiegészítő szög nagyobb, mint 5-10°) és genu varumról, ha a laterális szög nagyobb, mint 180° (a kiegészítő szög kisebb, mint 0°). Ezek a tengelyeltérések az ízületi alkotók patológiás terhelését okozzák.

 

A térdízület patológiás tengelyeltérései  B Genu valgum  C Genu varum

156. ábra
 A térdízület patológiás tengelyeltérései
B Genu valgum
C Genu varum
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

Genu varum esetén a mediális ízületi felszínek és meniscus terhelése többszöröse lesz a laterális rész terhelésének (Shelburne, 2008).

Shelburne KB, Torry MR, Steadman JR, Pandy MG (2008): Effects of foot orthoses and valgus bracing on the knee adduction moment and medial joint load during gait. Clin Biom 23:814-821

A deformitás következményeként a mediális felszínek porcborítása és a meniscus elvékonyodik, ami további varus irányú billenést generál az ízületben. A laterális stabilizátorok (a később részletezett tokrész, szalagok, izmok) megnyúlnak. Genu valgum fennállásakor a laterális ízületi alkotókra jutó terhelés nő meg, a mediálisan futó stabilizátorok megnyúlása mellett. Genu valgum kialkulásához vezethet, mivel a valgus irányú terhelést növeli a térdízületben, a coxa vara, a csípőízületi abduktorok (musculus gluteus medius) gyengülése. Továbbá fokozhatja a valgus irányú terhelést az alsó ugróízület kifejezett pronált helyzete, a tibia disztális végének laterálisabb pozícióját előidézve (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

 

Tengelyállás a szagittális síkban

Fiziológiásan a térd nyújtott helyzete felel meg az ízület zárt helyzetének, ez a legstabilabb pozíció. 5°-10°-os a neutrális helyzetet meghaladó további nyújtás, hyperextenzió, létrejöhet az ízületben, nagy egyéni különbségekkel. Álló helyzetben a súlyvonal általában kissé a térdízület forgáspontja előtt fut, így a gravitáció némi extenziós forgatónyomatékot generál az ízületben, melyet normálisan a tok hátsó része, valamint a flexor izomzat passzív feszülése ellensúlyoz. A 10°-ot meghaladó hyperextenziót genu recurvatumnak nevezzük. Oka lehet az egyén ízületeinek általános lazasága, azonban súlyos esetben, hátterében neuromuscularis betegségek, a musculus qudriceps femoris fokozott tónusa, a flexor izomzat bénulása állhat (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby