III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.6. A térdízületi mozgásterjedelem vizsgálata
4.2.6.3. Speciális tesztek
4.2.6.3.1. Az oldalszalagok vizsgálata

Ligamentum collaterale mediale (tibiale)

A szalag mediál felől stabilizálja az ízületet, a valgus irányú erőbehatásokkal szemben. A szalag vizsgálatát először nyújtott, majd hajlított térd ízületi helyzetben vizsgáljuk (Hughston valgus stressz teszt). A páciens a hátán fekszik, az alsó végtagok nyújtottak. A vizsgáló megemeli a végtagot, boka fölött átfogja a lábszárat és stabilan rögzíti (és laterális irányba húzza), a másik kezével a térdet kívülről befelé nyomja (valgus stressz). A térd valgus állása minimálisan fokozható, miközben a mediális stabilizátorok erős rugalmas ellenállást produkálnak. A teszt pozitív, ha a beteg fájdalmat jelez, vagy ha a valgus helyzet túlzottan megnövekszik (az ízület „nyitható”). Pozitívitás esetén a mediális oldalszalag mellett az ízületi tok posteromediális része, az elülső és hátulsó keresztszalag, a musculus quadriceps vastus mediális alsó rostjai, a musculus semimembranosus, és a ligamentum popliteum obliguum érintettsége is lehetséges.

A tesztet 20°-30°-os hajlított helyzetben elvégezve az előző stabilizátorok közül az elülső keresztszalag, a musculus quadriceps, a musculus semimembranosus nem feszül, így a fájdalom, vagy az instabilitás a többi képlet (lig. collaterale mediale, lig. cruciatum posterior, lig. popliteum obliguum, és a posteromedialis capsula) károsodására utal. Hajlított térdízületi helyzetben nem egyszerű a végtag rotációs mozgásait kivédeni. A térd mediális irányú nyomása a csípő ízületben berotációt hoz létre. Ennek kivédésére több technika is alkalmazható. Pl. a vizsgált végtagot abdukáljuk, úgy, hogy a comb az asztal szélén túl érjen, és a térdet a vizsgálóasztal széléhez nyomva rögzítjük. Így a lábszárat kell laterális irányba húzni. A másik lehetőség, ha a beteg a vizsgálóasztalon ül, combja alátámasztva, lábszára lelóg. A vizsgáló a lábszárat átfogva beállítja a kívánt térdflexiós helyzetet, és laterál felé húzza, miközben a másik kézzel laterális oldalról megtámasztja a térdet (165. ábra, 1. kép).

Túl laza mediális oldalszalag tipikus tünete, a térd terhelt (álló) helyzetben növekvő valgus állása.

 

Ligamentum collaterale laterale

A szalag laterálisan stabilizálja a térdízületet, varus irányú erőhatásokkal szemben. A szalag vizsgálatát először nyújtott, majd hajlított térd ízületi helyzetben vizsgáljuk. A páciens a hátán fekszik, az alsó végtagok nyújtottak. A vizsgáló megemeli a végtagot, boka fölött átfogja a lábszárat és stabilan rögzíti (mediális irányba nyomja), másik kezével a térdet belülől kifelé nyomja (varus stressz). A térd minimálisan laterál felé mozgatható (lábszár mediál felé), miközben a laterális stabilizátorok erős rugalmas ellenállást produkálnak. A teszt pozitív, ha a beteg fájdalmat jelez, vagy ha az ízület laterálisan „nyitható”. Pozitív teszt a laterális oldalszalag érintettsége mellett jelezheti az ízületi tok posterolaterális része, a musculus biceps femoris ina, a keresztszalagok, a tractus iliotibialis, a musculus gastrocnemius laterális feje, és a lig. popliteum arcuatum problémáját is.

A tesztet 20°-30°-os hajlított helyzetben végezve a keresztszalagok és a laterális gastrocnemius feszülése csökken így a fájdalom, vagy instabilitás, a többi képlet (laterális oldalszalag, a posterolateralis capsula, a musculus biceps femoris, a tractus iliotibialis, és a lig. popliteum arcuatum) károsodására utalnak. Hajlított térdízületi helyzetben a csípőízület kirotációjának megakadályozására, a vizsgáló a végtagot a belboka felől a könyökével/alkarjával a saját csípőjéhez szorítva rögzíti, és a térdet két kézzel átfogva nyomja kifelé. A vizsgálatot legegyszerűbb ülő helyzetben végezni (165. ábra, 2. kép).

 

A mediális (1. kép) és a laterális (2. kép) oldalszalagok stabilitásának vizsgálata.

165. ábra
A mediális (1. kép) és a laterális (2. kép) oldalszalagok stabilitásának vizsgálata.

 

Megjegyzés

Az oldalszalagok vizsgálata során az ízületi rés minimálisan nyitható, ami nem érheti el az 5 mm-t. Ha a vizsgáló két kézzel tudja fogni a térdet, tapinthatja a vizsgált oldalon az ízületi rést (a collateralis szalagok előtt), és érzi annak 1-3 mm-es tágulását.

A laterális collateralis szalag erősen feszül, és környezetéből jól kiemelkedik, ha a vizsgált lábat a vizsgált személy a másik térdére támasztva kidönti (térd kb. 90°-ban hajlított). Ebben a helyzetben a szalag jól tapintható (ujjnyi vastag, feszes köteg a fibula fej és a laterális epicondylus között). Ha a szalag érintett, ezt a helyzetet a betegek rosszul viselik.