III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

6. A járás

6.2. A járás alfázisai

Mind a támasz, mind a lengési fázis további alfázisokra bontható. A fő fázisok elemekre bontását, az alfázisok elnevezését tekintve több leírás létezik. A hagyományos járáselemzés a támasz fázist a sarok leérkezése, a talp leérkezése, a középtámasz, a sarok elemelkedése és az öregujj elemelkedése eseményekre bontja, melyekből a saroktámasz, gördítés és elrugaszkodás alfázisok állnak össze. A lengési fázis három része, alfázisa a végtag relatív rövidítése, a végtag átlengése a talaj fölött és a végtag nyújtása, a saroktámasz előkészítése.

Újabb keletű leírást nyújt a Perry-féle járáselemzés, ami a támasz fázist négy, a lengési fázist három alfázisra osztja (195. ábra).

A támaszfázis alfázisai Perry szerint

Loading response – ez az alfázis a talp leérkezésének felel meg, megelőzi a sarok leérkezése a talajra, ebben az alfázisban történik a test súlyerejéből és a talajreakciós erőkből álló behatások elnyelése.

Mid stance – ebben a fázisban csak az egyik végtag érintkezik a talajjal. A támaszkodó végtagon a tibia függőleges helyzetbe kerül, a test áthalad a támaszkodó végtag felett.

Terminal stance – ez az alfázis a sarok elemelkedésével kezdődik, és a másik végtag sarokra érkezésével ér véget.

Pre swing – ebben az alfázisban mindkét végtag a talajon van, kettős támasz valósul meg. Az öregujj elemelkedése jön létre a vizsgált végtagon. Az elrugaszkodásnak felel meg.

A lengési fázis alfázisai Perry szerint

Initial swing – Az öregujj elemelkedésétől a végtag középvonalig, azaz a másik alsó végtag mellé érkezéséig tartó szakasz.

Mid-swing – Az alsó végtag előre haladása, átlengése a talaj felett, a tibia függőleges helyzetéig tart ez az alfázis.

Terminal swing – a lengési fázis utolsó része, a sarokra érkezésig tartó szakasz (Perry, 1992).

Perry J: Gait analysis: normal and pathological function. Thorofare, NJ, 1992, Slack

 

A járás fázisai Perry szerint

195. ábra
A járás fázisai Perry szerint
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)