III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.3. A csípőízületre ható izmok

Számos izom gyakorol hatást a csípőízületre, melyek az ízületi elmozdulások létrehozásán túlmenően, mind a csípő, mind a medence, illetve a törzs dinamikus stabilizátorai is egyben.

A csípőízület elsődleges flexorai, a musculus iliopsoas, a musculus sartorius, és a musculus rectus femoris. A musculus tensor fasciae latae, valamint az adduktorok közül különösen a musculus pectineus és a musculus adductor longus hatékony segítői a hajlító izmoknak, de flexiós hatású még a musculus adductor brevis, a musculus gracilis és a musculus gluteus minimus elülső rostkötege is. A flexorok feladata a csípőízület hajlítása. Ez a mozgás megvalósulhat a femur elmozdulásaként a medencéhez képest, vagy a medence előre billenése révén. Lényeges funkcionális vonatkozás a végtag relatív hosszcsökkentése járás közben, ekkor a térdízületi flexióval együtt a csípő hajlítása teszi lehetővé a végtag szabad mozgását az alátámasztás felett. Fontos megjegyezni, hogy a csípőflexorok hatékony működésének feltétele a medence stabilitása, melyet a hasizmok biztosítanak. Ekkor a csípőflexorok medencét előre billentő kontrakciós hatását a hasizmok medencét hátra billentő hatása ellensúlyozza (Hodges és Richardson, 1997).

Hodges PW, Richardson CA (1997): Contraction of the abdominal muscles associated with movement of the lower limb. Phys Ther 77:132-142

A csípőízületi extenzorok a musculus gluteus maximus, valamint az ischiocruralis izomcsoport, a musculus biceps femoris, a musculus semitendinosus és a musculus semimembranosus. Segítik az extenziót a musculus adductor magnus és a musculus gluteus medius hátsó rostjai. Az extenzor csoport jelentős feladata a medence hátra billentése, fordított működéssel, a hasizmokkal együttműködve, ekkor a csípőízületben extenzió jön létre (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

További funkciójuk a törzs előre döntésének dinamikus kontrollja. Ezt a mozgást igen gyakran végezzük hétköznapi funkcióink során, amikor álló helyzetben előre dőlünk, például mosogatás, vagy fogmosás közben.

Ha a femur mozog és a medence relatív rögzített, a csípő extenzorok nyújtják az ízületet, a femur posterior irányú elmozdításával. Előre, vagy felfelé haladó mozgás során, például magasra történő fellépéskor szükséges az extenzorok működése. Emelkedőn, vagy lépcsőn járva, a térdízület pozíciója befolyásolja az ischio-cruralis izomcsoport hatékonyságát, ha a térd hajlított, úgy ez az izomcsoport kevésbé vesz részt a mozgatásban, mivel aktuális hosszán már nem tud hatékonyan kontrahálódni, ilyenkor nagyobb szerep hárul a musculus gluteus maximusra.

A csípőízületi adduktorok csoportjába több izom tartozik. Elsődleges adduktorok a musculus adductor longus, brevis, magnus, a musculus pectineus és a musculus gracilis. (138. ábra), másodlagos működéssel az addukciót segítik a m. gluteus maximus alsó rostjai, és a musculus quadratus femoris. Az adduktor csoportba tartozó izmok, lefutásuk következtében mindhárom fő síkban hatnak a csípőízületre (Nemeth és Olhsen, 1989).

Frontális síkban, az adduktorok egyidejű kétoldali működése szükséges például egy labda elrugásához, ahol a rúgó végtagon a femurt nyílt kinematikus láncban elmozdítva segítik a csípőízületi flexorokat a végtag előre lendítésében. A támaszkodó végtagon zárt láncban a medence billentésével szintén addukció jön létre, különösen a musculus adductor magnus működésének köszönhetően. A medence frontális síkú stabilizálásában, illetve zárt láncú billentésében az ellentétes oldali elhelyezkedésű ab-, és adduktor izomzat összehangolt működése nagy szerepet kap.
Szagittális síkban, a csípőízület aktuális pozíciójától függően, különösen a musculus adductor longus segítheti mind a flexorok, mind az extenzorok működését. Jó példa erre a futás, amikor a csípő maximális extenziójából indított flexiót, illetve a flexióból indított extenziót támogatja az izom működése.

Horizontális síkban az adduktor izomzat, lefutása következményeként, kismértékű berotációs hatással bír a csípőízületben. Ennek oka, hogy az izmok tapadása a femur diaphysis anterior görbülete miatt a rotációs tengely mögé esik, így kontrakciójuk befelé forgatja a femurt a vápában (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

 

A csípőízület elsődleges adduktorai

138. ábra
A csípőízület elsődleges adduktorai
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

A csípőízületi abduktorok a musculus gluteus medius és minimus, a musculus tensor fasciae latae. A musculus sartorius, a musculus piriformis és a musculus gluteus maximus felső rostjai szinergistaként segítik az abdukciót. Az abduktorok elsődleges feladata a medence frotális síkú stabilitásának biztosítása, együttműködve az ellenoldali adduktor csoporttal és az ellenoldali musculus quadratus lumborummal. Ez a funkció egy lábon állás és járás során, annak támasz fázisában jelentős. Ekkor, a terhelt végtagon, az abduktorok kontrakciója kontrollálja a medence oldalirányú billenését. A kontrakció következtében a csípőízületi ízületi felszínekre jutó kompressziós erő jelentősen megnő (Neumann, 1996). Az abduktorok funkciójának, hatásának következményeként, azok gyengesége a medence lebillenéséhez vezethet járás közben, vagy fájdalmas ízület esetén kímélő, az ízfelszínekre jutó kompressziós erőt csökkentő sántítás kialakulásához, ezekre később, a vizsgálati részben, illetve A járás vizsgálata fejezetben visszatérünk.

A csípőízület nem rendelkezik elsődleges berotátorokkal, nincs ugyanis olyan csípő körüli izom, mely lefutása alapján egyértelműen és elsődlegesen berotációt hozna létre. Másodlagosan a musculus gluteus medius és minimus, a musculus tensor fasciae latae és az adduktorok hozzák létre a berotációt. Jellemző még, hogy ezen izmok berotációs hatása a csípő 90°-os flektált helyzetében nagyobb, ennek oka az, hogy az ízületi helyzet miatt az izmok rostlefutása közel merőleges lesz a forgástengelyre, így erőkarjuk lényegesen nagyobb ebben az ízületi pozícióban (Delp és munkatársai, 1999).

Delp SL, Hess WE, Hungerford DS, Jones LC (1999): Variation of rotation moment arms with hip flexion. J Biomech 32:493-501

Ugyanezen okból látjuk a flexiós csípőízületi kontraktúra, vagy neurológiai érintettség miatt gyengült csípőízületi extenzorok hiányzó kontrollja esetén az ízület berotált helyzetét is (Arnold és munkatársai, 2005).

Arnold AS, Anderson FC, Pandy MG, Delp SL (2005): Muscular contributions to hip and knee extension during single-leg stance phase of normal gait: a framework for investigating the causes of crouch gait. J Biomech 38:2181-2189

Az elsődleges kirotátorok a musculus piriformis, a musculus gemellus superior és inferior, a musculus obturator internus és externus, és a musculus quadratus femoris. Másodlagosan segíti a kirotációt a musculus gluteus maximus, a musculus sartorius, a musculus gluteus medius hátsó rostjai és a musculus biceps femoris hosszú feje. Funkciójuk a femur nyílt kinematikus láncú kifelé forgatásán túl, a medence horizontális síkú mozgatásában jelentős. Egy lábon történő támaszkodás során, az adott oldali kirotátorok kontrakciója a medencét a támaszkodó végtaggal ellentétes oldalra fordítja. A kirotátorok, különösen a musculus obturator interus a csípőízület dinamikus stabilizálásában is részt vesznek. Az izom kontrakciója fokozza az ízfelszínek összepréselődését, ezáltal segíti az ízületi stabilitást (139. ábra).

 

A musculus obturator internus medencét rotáló hatása A Nyugalmi helyzet B A medence ellenoldali rotálódása az izom kontrakciója révén

139. ábra
 A musculus obturator internus medencét rotáló hatása
A Nyugalmi helyzet
B A medence ellenoldali rotálódása az izom kontrakciója révén
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)