II. A FELSŐ VÉGTAGOK - CSUKLÓÍZÜLET– ARTICULATIO RADIOCARPEA ÉS ARTICULATIO INTERCARPEA

5. A csuklóízületre ható izmok működése

A csuklóízületre ható izmok alapvetően két csoportba sorolhatók, ezek közül az elsődleges mozgatók, melyek áthidalják a csuklóízületet, a kéztőcsontokon, vagy a metacarpusokon tapadnak. A másodlagos mozgatók áthaladnak a csuklóízületen, de fő feladatuk az ujjak mozgatása.

Extenzorok

Az elsődleges csukló extenzorok a musculus extensor carpi radialis longus et brevis, valamint a musculus extensor carpi ulnaris. Az extensor digitorum communis elsődlegesen a 2-5 ujjak extenzora, de jelentősen képes segíteni a csukló extenzióját. További szinergisták a musculus extensor indicis, a musculus extensor digiti minimi és a musculus extensor pollicis longus.

Az extenzorok legfontosabb feladata a csuklóízület stabilizálása és optimális helyzetének beállítása a fogáshoz. Ha a csukló flexióban van, úgy az ujj flexorok rövidült funkcionális hossza nem teszi lehetővé a megfelelő mértékű erő generálását az ujjak erőteljes flexiójához. A hatékony erőfogás kivitelezéséhez a csukló extenzorok közel 30°-os extenzióban és 5°-10°-os ulnárdeviációban rögzítik az ízületet (O’Driscoll és munkatársai, 1992). A fent leírt csuklóízületi helyzet az ízület funkcionális helyzete, ez a pozíció biztosítja az ujjakra ható flexorok optimális hosszát és feszülését.

Flexorok

Az elsődleges csukló flexorok a musculus flexor carpi radialis, a musculus flexor carpi ulnaris és a musculus palmaris longus. Az ujjakra ható flexorok szinergistaként hajlítják a csuklóízületet, ezek a musculus flexor digitorum profundus, a musculus flexor digitorum superficialis és a musculus flexor pollicis longus. A csukló neutrális helyzetében a musculus abductor pollicis longus és a musculus extensor pollicis brevis minimális flexiós hatással bírnak az ízületre.

Nagy erőt igénylő flexió során, például nehéz tárgy felemelésekor, mind a csuklóra, mind az ujjakra ható flexorok működnek, továbbá szoros együttműködés, koaktiváció szükséges az extenzorok részéről a stabilitás biztosítására.

Radiális deviációt létrehozó izmok

A musculus flexor carpi radialis, a musculus extensor carpi radialis longus és brevis, a musculus extensor pollicis longus és brevis, a musculus flexor pollicis longus és a musculus abductor pollicis longus képesek radiális irányba mozdítani a csuklót.

Ulnáris deviációt létrehozó izmok

Ulnáris irányban hatnak a musculus flexor carpi ulnaris, musculus extensor carpi ulnaris, musculus flexor digitorum profundus és superficialis és a musculus extensor digitorum communis (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby