II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A KÖNYÖK ÉS AZ ALKAR

2. Az alkar – antebrachium

2.1. Osteokinematika

Az alkar ízületek funkcionális egységet alkotnak, együttes mozgásaikként a tenyér felfelé fordítása – szupináció, és lefelé fordítása – pronáció jöhet létre. A mozgások az alkar rotációs, vagy konstrukciós tengelye körül zajlanak. A tengely a radius és az ulna fejét összekötő, diagonális egyenes. Az alkar anatómiai helyzete a maximális szupinációnak felel meg, azaz ekkor a két alkarcsont lefutása egymással párhuzamos. Az alkari mozgások szempontjából neutrális helyzet, ha a tenyér síkja a szagittális síkba esik, nyújtott könyökízület mellett a hüvelykujj előre, hajlított könyök mellett felfelé néz.

Szupináció – 0°-85°-90°: a mozgás végén a membrana interossea és a ligametum anulare radii feszül. A disztális radio-ulnáris ízületben a tok elülső része és az azt erősítő szalag feszül meg. Ha a kéz szabadon elmozdulhat a térben és a könyökízület nyújtva van, a szupinációhoz tovafutó mozgásként a vállízület kirotációja kapcsolódik. Ha a szupináció terjedelme csökkent, funkcionálisan a vállízület kirotációjával kompenzálható a mozgásterjedelem kiesése. Ha a kéz rögzített, a tenyéren támaszkodunk, a csuklóízület rögzítettsége miatt a radius fix, az alkari szupináció ekkor az ulna elmozdulásaként jöhet létre, és a vállízületben zárt kinematikus láncban berotáció történik.

 

Pronáció – 0°-75°-80°: a mozgás során a radius íves mozgást ír le egy kúpfelszín mentén, kereszteződik az ulna előtt. A radius feje a proximális radio-ulnáris ízületben hossztengelye körül forog, illetve a radius kereszteződése miatt lefelé billen. Ez a billenés megfeszíti a ligametum anulare radii rostjait. A disztális radio-ulnáris ízületben az ízületi tok hátsó része válik feszessé. A mozgás végén a membrana interossea az ulna köré csavarodik. Nyílt kinematikus láncban a pronációhoz nyújtott könyökízület mellett a vállízület berotációja kapcsolódik. Zárt láncban végzett pronációkor a vállízületben kirotáció történik (Neumann, 2010). (60. ábra)

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

 

Zárt láncú pronáció az alkar ízületeiben

60. ábra
Zárt láncú pronáció az alkar ízületeiben
A Kiinduló helyzet, az alkar szupinációban
B Zárt láncú pronáció, melyhez vállízületi kirotáció kapcsolódik
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

A funkcionális mozgásterjedelem mindkét irányban 0°-50° közé esik, azaz a hétköznapi tevékenységeink során nem használjuk ki az alkar maximális mozgáslehetőségeit.