II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A KÖNYÖK ÉS AZ ALKAR

3. A könyök és az alkar vizsgálata

3.4. Speciális tesztek

A könyökízület instabilitási tesztjei

A laterális instabilitás vizsgálata: a páciens ül, vagy áll, karja előre nyújtva, az alkar szupinált. A vizsgáló egyik kezével átfogja a páciens alkarját, másik kezével mediál felől megtámasztja a könyökízületet, és laterális irányba nyomja (az alkart stabilan rögzíti, vagy mediál felé nyomja). A vizsgálat a laterális collaterális szalagot feszíti meg (69. ábra, 1. kép). Az ép szalag minimális varus irányú elmozdulás után feszes ellenállást ad. A nyújtási fájdalom a szalag érintettségét jelzi, a túlzott mozgathatóság a szalag szakadására utal.

A mediális instabilitás vizsgálata: a páciens ül, vagy áll, karja előre nyújtva, az alkar szupinált. A vizsgáló egyik kezével átfogja a páciens alkarját, másik kezével laterál felől megtámasztja a könyökízületet, és mediális irányba nyomja (az alkart stabilan rögzíti, vagy laterál felé nyomja). A vizsgálat a mediális collaterális szalagot feszíti meg (69. ábra, 2. kép). Az ép szalag minimális valgus irányú elmozdulás után feszes ellenállást ad. A nyújtási fájdalom a szalag érintettségét jelzi, a túlzott mozgathatóság a szalag szakadására utal.

A könyökízület csontos felépítése nyújtott helyzetben, oldal irányba nagyfokú stabilitást biztosít. Ezért a vizsgálatot először nyújtott, majd 20°-30°-os hajlított helyzetben is el kell végezni.

A könyökízület oldalszalagjainak vizsgálata.

69. ábra
A könyökízület oldalszalagjainak vizsgálata.
1. kép: lig. collaterale laterale; 2. kép: lig. collaterale mediale instabilitásának vizsgálata

A proximális radio-ulnaris ízület stabilitásának vizsgálata: a könyök 90°-os hajlított helyzetben, az alkar szupinált. A vizsgáló a könyökhajlításra ad ellenállást, a páciens megtartja a helyzetet.  A radius fejet a ligamentum anulare radii rostos gyűrűje veszi körül, és rögzíti az ulnához. A szalag szakadása, és/vagy a radius fej ficama esetén, a megfeszülő biceps brachii, előre húzza a radius fejet, az előemelkedik az alkar kontúrjából. Ezzel együtt a könyök hajlítása korlátozott lesz.