II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A KÖNYÖK ÉS AZ ALKAR

4. A könyökre ható izmok vizsgálata

4.1. A könyök flexorok

4.1.1. Izomerő vizsgálat

A flexorok együttes vizsgálata

Kiinduló helyzet: a páciens ül, vállízülete neurális helyzetben, a kar rögzített. Az alkar szupinált, a könyökízület nyújtott helyzetben van.

3-as izomerő: a páciens hajlítja a könyökét, a kezével megérinti a vállát.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló rögzíti a kart, és az alkarra a csukló fölött ad extenziós irányú ellenállást a mozgással szemben.

2-es izomerő: több helyzetben vizsgálható. Egyik lehetőség: a kar 90°-os abdukcióban van, a könyök nyújtva, az alkar szupinált (a tenyér előre néz). A vizsgáló alátámasztja a kart és megtartja a súlyát. A páciens hajlítja a könyökét.

Megjegyzés: a 2-es izomerő vizsgálatánál figyelni kell a vállízület helyzetére. Ha a vállízület berotált, az alkar súlyánál fogva egyszerűen leesik, a könyökízület passzívan hajlik.

Az izomerő differenciált vizsgálata

 

A musculus biceps brachii

A biceps vizsgálata megegyezik a közös izomerő vizsgálattal. Az izom elkülönítő vizsgálatára nincs lehetőség. A biceps szupinált alkar mellett neutrális (vagy extendált) vállízületi helyzetben a leghatékonyabb a könyök hajlításában. A musculus brachialis együtt dolgozik a bicepsszel, működését nem lehet kizárni.

1-es izomerő: a biceps megfeszülését az alkar elülső felszínén, az alkar közepén jól lehet érezni. A könyökhajlatban kb. középen ina erőteljesen feszül és kiemelkedik működés közben.

 

musculus brachialis

3-as izomerő: a biceps hatékonyságának csökkentése érdekében a vállízület flexióban van (közel a 90°-hoz). A kar a vizsgálóasztalon fekszik, nyújtott könyökkel, az alkar szupinált. Valójában az izom számára közömbös az alkar helyzete, könyökhajlításkor minden alkarhelyzetben működik. A páciens a függőleges alkar állásig hajlítja a könyökét. Ezen túl a gravitáció hatására passzívan is hajlik a könyök, a mozgást a könyök extenzorok excentrikus működése kontrollálja.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló a csukló fölött ad a mozgásra extenziós irányú ellenállást.

2-es izomerő: a vállízület 90°-os abdukcióban és berotált helyzetben van, a könyök nyújtva, az alkar pronált (a tenyér hátra néz). A vizsgáló alátámasztja a kart és megtartja a súlyát. A páciens hajlítja a könyökét.

1-es izomerő: a musculus brachialis a biceps takarásában fekszik, tapintása pronált alkarhelyzetben, a könyökhajlatban a musculus biceps ina mögött lehetséges.

 

musculus brachioradialis

Kiinduló helyzet: a biceps hatékonyságának csökkentése érdekében a vállízület flexióban van (közel a 90°-hoz). A kar a vizsgálóasztalon fekszik, nyújtott könyökkel, az alkar pro-szupinációs középhelyzetben.

3-as izomerő: a páciens a függőleges állásig hajlítja a könyökét. Az ezen túli flexiót itt is a könyök extenzorok excentrikus működése kontrollálja.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló a csukló fölött ad a mozgásra extenziós irányú ellenállást.

2-es izomerő: a vállízület 90°-os abdukcióban helyzetben van, a könyök nyújtva, az alkar pro-szupinációs középhelyzetben (a tenyér lefelé néz). A vizsgáló alátámasztja a kart és megtartja a súlyát. A páciens hajlítja a könyökét.

1-es izomerő: a musculus brachioradialis a legefelületesebben futó izom a laterális epicondylus körül eredő izmok közül. Ha az alkar rotációs középhelyzetben van, megfeszülése jól látható és tapintható, a könyökhajlat laterális ¼ határán (az izomhas előemelkedik), és onnan végig a tapadási pontjáig (proc. styloideus radiitől proximalisan).