II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A KÖNYÖK ÉS AZ ALKAR

4. A könyökre ható izmok vizsgálata

4.1. A könyök flexorok

4.1.2. A nyújthatóság vizsgálata

A biceps megnyújtása összetett mozgás. A vizsgálat hajlított könyökkel, szupinált alkarral indul. Először az alkart kell pronálni, majd a vállízületet kirotálni, extendálni, és a törzs mögé húzni (addukció). A vállízület és az alkar helyzetének fenntartása mellett a könyökízület nyújtásával lesz teljes a biceps megnyújtása. Fontos, hogy a könyök nyújtása legyen az utolsó mozdulat! Ha nyújtott könyökkel végezzük az alkar pronációját, az a vállízület berotációját vonja maga után. Ha a vállízületet rotáljuk nyújtott könyökkel kifelé, az alkar szupinációja társul hozzá.

Megjegyzés

A biceps nyújthatóságának vizsgálata során a musculus brachialis és a musculus brachioradialis (és a m. supinator) is maximálisan megnyúlik!

musculus brachialis: vállízület legyen flexióban, a musculus biceps feszülésének elkerülésére! A könyök nyújtását az alkar pro-szupinációs középhelyzetében kell elvégezni, mert így a musculus brachioradialis megnyújtása nem teljes.

musculus bracioradialis: a vállízület flexióban van, a musculus biceps feszülésének elkerülésére! A könyök nyújtását az alkar pronációjával vagy szupinációjával együtt lehet elvégezni. A m. brachioradialis mindkét helyzetben maximálisan megnyúlik, de nem felejthetjük el, hogy a musculus brachialis is maximálisan nyújtott helyzetbe kerül. A szupinációval kombinált könyöknyújtásban a musculus pronator teres, a pronációval együtt végzett könyök extenzióban a musculus supinator is megnyúlik.