II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.5. A vállízületre ható izmok vizsgálata

1.5.1. A vállízület flexorai
1.5.1.1. Izomerő vizsgálata

A vállízületi flexorok együttes vizsgálata

Kiinduló helyzet: a páciens áll, vagy ül, a kar függőlegesen lóg a törzs mellett, rotációs középhelyzetben (42. ábra)

3-as izomerő: a vizsgált személy 90°-ig előre emeli a karját, és itt megtartja. Ezen túli karemelés nagy része a vállöv mozgásának köszönhető, ezért azt forszírozni nem érdemes.

4-5-ös izomerő: a vizsgált személy 90°-ig előre emeli a karját, a vizsgáló dorzális- caudális irányú ellenállásával szemben. Az ellenállást a felkarra, a könyök ízület fölött adjuk.

A vállízületi flexorok együttes izomerő vizsgálata.

42. ábra
A vállízületi flexorok együttes izomerő vizsgálata.
A kar rotációs középhelyzetben van. A képen a 3-as izomerő vizsgálata látható.

2-es izomerő: a vizsgált személy az oldalán fekszik. A vizsgáló a kart alátámasztja (súlyát megtartja), így kéri a flexiós mozgás végrehajtását.

1-es izomerő: az egyes izmokat külön tapintjuk.

A musculus deltoideus elülső kötegei a vállízület elülső felszínén, a humerus fej előtt biztonsággal tapinthatók.

A musculus coracobrachialis a humerus felső harmadában a hónaljárokban, vállízület kirotált helyzetében, a biceps rostjai mögött tapintható. A coracobrachialis és a biceps rövid feje egymás mellett párhuzamosan futnak, a biceps van előrébb. Rezdülésüket elkülöníteni a vállízület rotációjával lehet. A vállízület 10-20°-os flexiós helyzetében a biceps rövid fejének rezdülését berotált váll mellett, könyökhajlítással vizsgáljuk (a coracobrachialis berotációban ellazul), a coracobrachialist kirotációban.

Elkülönítő vizsgálatok

A vállízületi flexorok differenciált vizsgálata lefutásuk és kiegészítő működésük alapján lehetséges. A m. deltoideust enyhe addukcióban és berotációban, a m. coracobrachialist enyhe addukcióban és kirotációban végzett vállízületi flexióval különítjük el egymástól (43. ábra). A m. biceps brachii vizsgálatát könyök flexióval végezzük. A m. pectoralis major felső rostjainak vizsgálatát lásd a m. pectoralis major leírásánál.

A m. deltoideus elülső részének (bal oldali kép) és a m. coracobrachialisnak (jobb oldali kép) elkülönítő izomerő vizsgálata

43. ábra
A m. deltoideus elülső részének (bal oldali kép) és a m. coracobrachialisnak (jobb oldali kép) elkülönítő izomerő vizsgálata (3-as izomerő)