II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.5. A vállízületre ható izmok vizsgálata

1.5.6. A vállízület kirotátorai
1.5.6.1. Izomerő vizsgálat

A két izom együttes vizsgálata lehetséges

Kiinduló helyzet: a páciens hason fekszik. Válla 90°-os abdukcióban, karja alátámasztva, könyöke hajlítva, az alkar lelóg az asztalról. Ha szükséges a kart alá kell támasztani (megemelni a vállöv protrakciójának és a vállízület extenziójának kivédéséért).

3-as izomerő: a páciens a kar elmozdítása nélkül (szükség szerint rögzíteni lehet) az alkart fölfelé, dorzális irányba mozgatja.

4-5-ös izomerő: a mozgásra a vizsgáló az alkaron a csukló fölött ad berotációs irányú ellenállást. A kart a könyök fölött rögzíteni kell (54. ábra, 2. kép).

2-es izomerő: a páciens ül, karja a törzs mellett, könyöke 90°-os flexióban. Az alkart laterális irányba mozgatja.

Alternatív helyzet:

oldaltfekvésben: a fölül lévő váll 90°-os abdukcióban (a kar függőleges), a könyök hajlítva előre mutat. A vizsgáló tartja a kar helyzetét és az alkar súlyát. A páciens az alkart a fej irányába mozgatja.

hasonfekvő helyzet: a kar teljes hosszában lelóg az asztalról, a könyök nyújtva. A páciens kifelé forgatja a kart. A vizsgálat közben fontos megfigyelni, hogy a kar kirotációja bekövetkezik-e, vagy csak az alkar szupinációja okozza a kéz előre-kifelé fordulását!

1-es izomerő: az izmok tapintása bármelyik testhelyzetben elvégezhető. A lapocka dorzális felszínének mediális részén a spina scapulae alatt az infraspinatus tapintható. A teres minor a hónaljárok hátulsó falán dorzálisan, a latissimus dorsitól mediálisan, a lapocka laterális éle mentén tapintható