II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.4. A vállövre ható izmok vizsgálata

1.4.2. Depresszorok

musculus trapezius alsó része (34. ábra)

Depressziós hatású még:

musculus subclavius

musculus pectoralis minor

musculus latissimus dorsi (közvetve)

A vállöv depresszora a m. trpezius pars inferior (lower trapezius)

34. ábra
A vállöv depresszora a m. trpezius pars inferior (lower trapezius)
 (Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

musculus trapezius (alsó rostok)

eredés: a T6 – T12 csigolyák processus spinosusa

lefutás, tapadás: a lapos izomkötegek ferdén, fölfelé, kifelé futnak a spina scapulae felé, és annak mediális egyharmadán, alulról tapadnak. A musculus trapezius jellegzetes formájának alsó karcsú „V” alakú részét formálják.

beidegzés: nervus accessorius (XI-es agyideg)

működés: a lapockát (vállövet) lefelé húzza (depresszió) és közelíti a gerinchez (retrakció). Részt vesz a lapocka fölfelé rotációjában, azzal, hogy a lapocka felső mediális szögletét lefelé húzza. Fordított működése (a latissimus dorsihoz hasonlóan), rögzített vállöv mellett segít a törzset megemeli (pl. a szék karfáján támaszkodó alkarokkal).

musculus subclavius

eredés: az első bordán a csont-porcos határon

lefutás, tapadás: az izom rostjai fölfelé, kifelé futnak a clavicula középső része felé, annak alsó részén a sulcus  musculi subclaviin tapadnak.

beidegzés: C5-C6 gyökből

működés: a vállöv depressziójában vesz részt. Funkcionális szerepe a clavicula stabilizálásában van, a kar magasra emelése közben.

A musculus latissimus dorsi a T6-tól lefelé a csigolyák processus spinosusán, a 9-12-es bordákon és a csípőtaréj hátsó részén (részletesen később) ered. Rostjai összetartva futnak fölfelé, a humerust a törzs felől megkerülve tapadnak a crista tuberculi minorison. Elsősorban a vállízület extenzora, de közvetve előre, lefelé húzza a vállövet is.