II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.4. A vállövre ható izmok vizsgálata

1.4.1. Elevátorok
1.4.1.2. A nyújthatóság vizsgálata

Mindkét izom vizsgálatát fekvő helyzetben ajánlott elvégezni, mert ülő helyzetben az izmok nem képesek ellazulni. A felső végtag súlyának megtartása érdekében az izmok tónusa függőleges testtartás mellett állandóan fokozott. Emellett, a fej oldalra, vagy előre hajlítása szintén kiváltja az elevátorok megfeszülését. A nyújthatóság vizsgálatát a jobb és a bal oldalon külön-külön végezzük.

A páciens a hátán fekszik, karjai a test mellett nyújtva.

A jobb oldali trapezius vizsgálatánál (33. ábra: 1. kép) a vizsgáló a fejet jobbra fordítja, majd balra és előre hajlítja. A fejet rögzíti ebben a helyzetben és a jobb vállat caudális irányba nyomja. Rugalmas izom esetén a vállöv depresszióba kerül.

A jobb oldali levator scapulae nyújtását az előzőhöz hasonlóan végezzük, de a rotáció iránya változik (33. ábra: 2. kép). A vizsgáló a fejet balra fordítja, majd balra és előre hajlítja. A fejet rögzíti ebben a helyzetben és a jobb vállat dorzális és caudális irányba nyomja. Rugalmas izom esetén a vállöv depresszióba kerül.

 

A jobb oldali vállövi elevátorok nyújthatóságának vizsgálata

33. ábra
A jobb oldali vállövi elevátorok nyújthatóságának vizsgálata:
1. kép: a m. trapezius felső része;                                          2. kép: a m. levator scapulae

Fontos megjegyezni, hogy az elevátorok nyújthatóságának vizsgálatát kellő óvatossággal kell végezni. A nyaki gerinc háromdimenziós mozgatása a nyaki csigolyák minden ízületében, összeköttetésében mozgást hoz létre. A nyak komplex rotációs, flexiós, laterálflexiós véghelyzetben van, itt a fejet (és a nyakat) nem feszítjük tovább, csak rögzítjük! A nyaki gerinc, valamint az atlanto-occipitalis összeköttetés statikus és dinamikus elemeinek problémája befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.

A levator scapulae gyakori problémája, hogy túl nagy terhelésnek van kitéve, (a felső végtagok fokozott terhelése pl. cipekedés) ami miatt az izom anyagcseréje felborul, benne feszes, fájdalmas csomók alakulnak ki. Ezek tapintásra, nyomásra érzékenyek, leginkább az izom tapadásánál, a scapula angulus superiorának közelében. A vizsgáló feszes, kemény köteget, csomót tapint az említett területen.