II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.5. A vállízületre ható izmok vizsgálata

1.5.2. A vállízület abduktorai

musculus deltoideus (egyes részei különböző mértékben)

musculus supraspinatus

A vállízület abduktorai: m. deltoideus (mindhárom kötege) és a m. supraspinatus

44. ábra 
A vállízület abduktorai: m. deltoideus (mindhárom kötege) és a m. supraspinatus
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

musculus deltoideus (44. ábra)

eredés:

  • az elülső kötegek a clavicula alsó szélének laterális 1/3-án,
  • a középző rész az acromion szélén
  • a hátsó kötegek a spina scapule élének laterális 1/3-án, alul.

lefutás tapadás: az izom kötegei a humerus fejét körbefogva futnak lefelé a humerus közepéig, a tuberositas deltoidei-hez. Az acromionon eredő középső rostok lefutása függőleges. Az elülső és hátulsó kötegek ferde lefutásúak, az elülső rostok kb. 30°-os, a hátsó 40°-os szögben futnak lefelé, közben hátra, illetve előre tartanak a közös tapadási hely felé.

beidegzés: nervus axillaris (C5-C6)

működés: az izom középső részének abdukciós hatása a mozgás elejétől egyértelmű. Az elülső kötegek 30° abdukció alatt addukciós- flexiós-berotációs hatásúak. Ezen túl a rostok az ab-addukciós tengely laterális oldalára kerülnek, és a továbbiakban a középső rostokkal együtt abdukálják a vállízületet. A hátulsó kötegek 0° -40°-ig extenziós-addukciós-kirotációs hatásúak, 40° felett kapcsolódnak be az abdukcióba. Az abdukció során az első és hátulsó rostok ellentétes flexiós-extenziós, illetve ki- és berotációs hatásai kioltják egymást.

musculus. supraspinatus (44. ábra)

eredés: a lapockán a fossa supraspinata-ban ered, kitölti a spina scapulae fölötti teret.

lefutás, tapadás: laterális irányba futva, áthalad az acromion alatt, és a humeruson a tuberculum majus felső benyomatán, és az ízületi tok felső részén tapad. Az acromion és az izom között egy bursa húzódik (bursa subdeltoidea) ami abdukció közben biztosítja az izom zavartalan csúszását a csont alatt.

beidegzés: nervus suprascapularis (C5-C6)

működés: A vállízületi abdukció során legfontosabb feladata a humerus fej centralizálása, azaz a vápa felé húzza az ízületi fejet, biztosítja a fej lefelé csúszását, illetve megakadályozza, hogy a musculus deltoideus hatására a fej fölfelé csússzon, és az acromionba ütközzön. Minimális kirotációs hatása van.

Megjegyzés

A supraspinatus a vállízület körüli „rotátorköpeny” egyik tagja. Feladatuk, hogy a váll mozgásai közben a humerus fejet stabilizálják, azaz a sekély vápában tartsák.