II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.5. A vállízületre ható izmok vizsgálata

1.5.3. A vállízületi extenzorai

musculus deltoideus hátsó kötegei

musculus latissimus dorsi


extenziós hatású még:

musculus teres major

musculus triceps brachii hosszú feje

A vállízület extenzorai: m. deltoideus hátulsó része (itt nem látszik), m. latissimus dorsi, m. triceps brachii hosszú feje

48. ábra 
A vállízület extenzorai: m. deltoideus hátulsó része (itt nem látszik), m. latissimus dorsi, m. triceps brachii hosszú feje) (Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

musculus deltoideus hátsó része (44. ábra)

eredés: spina scapulae alsó felszíne

lefutás, tapadás: kötegei a függőlegessel kb. 40° –os szöget bezárva futnak a  tuberositas deltoidei-hez.

beidegzés: nervus axillaris (C5-C6)

működés: neutrális helyzetből indulva vállízületi hatása: extenzió-addukció-kirotáció. Ahogy azt az abduktorok vizsgálatánál láttuk, a deltoideus hátsó rostjai 40° –os abdukción túl abduktorként működik, együtt az izom többi részével. Hasonfekve, 90° –os abdukcióban, horizontális extenziós hatása van.

musculus latissimus dorsi (48. ábra)

eredés:

  • T6-os csigolyától lefelé az összes thoracalis, lumbalis és sacralis csigolya processus spinosusán és a ligamentum supraspinalen, úgy, hogy a háti csigolyákon közvetlenül, a lumbális csigolyákon és a keresztcsonton közvetve az ott eredő thoraco-lumbális fascián;
  • 9-12-es bordákon a külső ferde hasizom izomcsipkéi között;
  • csípőtaréj hátsó harmadán.

beidegzés: nervus thoracodorsalis (C6-C8)

lefutás, tapadás: az izom rostjai összetartva futnak a hónalj árok irányába. Széles lapos izomtakarót képeznek a törzs hátsó részének alsó felén. A háti csigolyákon eredő rostok a vízszinteshez közeli lefutásúak a lapocka alsó csúcsát lefedve futnak a kar felé. Az alsóbb gerincszakaszon és a csípőtaréjon eredő rostok ferdén fölfelé futnak, keresztezik a fölsőbb rostokat, és együtt a törzs felől megkerülve a kart, elől a crista tuberculi minorison tapadnak. Az alulról jövő rostok tapadnak feljebb, és a vízszintesebben futó rostok tapadnak lejjebb. Az izom a hónalj árok hátulsó falát alkotja. Edzett egyéneken jól látható az izom V alakú rajzolata.

működés: az izom a vállízületet extendálja, berotálja és addukálja (törzs mögötti addukció). Régebben farzsebbe nyúló izomnak is nevezték (hátranéző tenyérrel).

A latissimus dorsi kétoldali fordított működése a törzset megemeli a támaszkodó karok között (pl. ülésből felállás indításakor, amikor az ülő felületen megtámasztott tenyérre támaszkodva megemeljük a medencét), vagy megtartja a törzs súlyát (izometrikus működés) a gravitációs hatással szemben pl. két korláton támaszkodva. A bot, járókeret, mankó használata erősen igénybe veszi az izmot. A testsúly egy részét az alsó végtag helyett a támaszkodó karok viselik. A támaszkodó felső végtag miatt az izom tapadása rögzített, az összehúzódó latissimus dorsi és a trapezius alsó része a törzset megemeli, így részben, vagy teljesen tehermentesíti az alsó végtagot (48. ábra). 

A bordákon eredő rostok erőltetett belégzésben emelik az alsó bordákat, ha a kar rögzített. Minél magasabb állásban rögzített a kar, annál hatékonyabb az izom bordaemelő hatása a rostok előfeszítettsége miatt.

Az izom részt vesz az erőltetett kilégzésben is, különösen a köhögésben. Ilyenkor a hátulról előre haladó izom összehúzódása, a kar lefelé húzásával a vállövet előre-lefelé húzza, azaz a törzset előre hajlítja, és a hasizmokkal együttműködve fokozza a hasprést.

 

A musculus teres major a lapocka alsó szögletéről a latissimus dorsival párhuzamosan fut a crirista tuberculi minorisra. A latissimus dorsi alatt tapad. Vállízületi hatása hasonló a latissimus dorsiéhez, ha a lapockát közben a retraktorok stabilizálják. Elsősorban berotációs és stabilizáló szerepe van a vállízület működésében. A rotátorköpeny tagja.

A musculus triceps brachii hosszú feje a tuberositas infraglenoidalen ered, kissé kifelé tartva fut lefelé az olecanonra, ahol az izom másik két rövid fejével együtt tapad. Elsődleges hatása a könyökízület nyújtása. Vállízületi extenziós hatása hajlított könyök mellett érvényesül legjobban, elsősorban flexióból indított extenzió során, a neutrális helyzetig. A vállízületre enyhe kirotációs és addukciós hatása is van.

A musculus teres minor és az infraspinatus extenziós hatása minimális, elsősorban horizontális extenzióban érvényesül. Mindkét izom fő funkciója a vállízület kirotációja.