II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.4. A vállövre ható izmok vizsgálata

1.4.1. Elevátorok

musculus trapezius felső része

musculus levator scapulae


elevációs hatású még:

musculus rhomboideus major

musculus rhomboideus minor

 

A vállövre ható izmok.

31. ábra
A vállövre ható izmok.
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

musculus trapezius (felső rostok) (31. ábra)

eredés: os occipitale (protuberancia occopitalis externa), linea nuchae, és a C7 csigolya processus spinosusa. A linea nuchae, a nyakon a csigolyák processus spinosusain ered, így a trapezius felső rostja közvetve kapcsolódnak a nyaki csigolyákhoz.

lefutás, tapadás: az izom felső rostjai ferdén lefelé és laterálisan futnak tapadásuk felé. Tapadnak a clavicula laterális egyharmadán, dorzálisan. Rostjaik adják a nyak-váll íves rajzolatát, egészen a clavicula laterális végéig. Ez a rész formálja a trapezius izomzat felső „Ù” alakját.

beidegzés: nervus accessorius (XI-es agyideg)

működés: egyenes működése a vállöv (clavicula) elevációja; fordított kétoldali együttműködése a fej (atlanto-occipitális ízület) és a nyaki gerinc extenziója; fordított egyoldali működése a nyakat és a fejet azonos oldalra hajlítja, és ellenkező oldalra fordítja, a fejet extendálja. A kar emelésekor fontos szerepe van a lapocka fölfelé rotációjában (a clavicula laterális végét és vele az acromiont fölfelé emeli).

musculus levator scapulae (31. ábra)

eredés:  nyakon, a C1-C4-es csigolyák processus transversusain dorzálisan

lefutás, tapadás: az izom kissé laterálisan fut hátra lefelé. Tapad a lapocka angulus superiorán, a spina scapulae fölött.

beidegzés: nervus dorsalis scapulae (C5) és a C3-C4 gerincvlői ideg elülső ágai

működés: egyenes működése a lapocka (vállöv) emelése és retrakciója, valamint részt vesz a lapocka lefelé rotációjában. Fordított, kétoldali együttes működése a nyaki gerinc extenziója. Fordított, egyoldali működése a nyaki gerinc azonos oldali laterálflexiója és azonos oldali rotációja.

A musculus rhomboideus major és minor a C7-C5-ről eredve, ferdén lefelé és kifelé futnak a lapocka mediális élére. Ferde lefutásuk miatt képesek a lapockát fölfelé húzni (funkciójukat később részletezzük).