II. A FELSŐ VÉGTAGOK - A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1. A VÁLLAK VIZSGÁLATA

1.5. A vállízületre ható izmok vizsgálata

1.5.1. A vállízület flexorai

musculus deltoideus elülső kötegei

musculus coracobrachialis


flexiós hatású még:

musculus pectoralis major felső része (clavicularis rostok)

musculus biceps brachii

A vállízület flexorai: m. deltoideus elülső része, m. coracobrachialis (átmetszve), m. brachioradialis (átmetszve), m. biceps brachii (átmetszve)

41. ábra 
A vállízület flexorai: m. deltoideus elülső része, m. coracobrachialis (átmetszve), m. brachioradialis (átmetszve), m. biceps brachii (átmetszve)
Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

musculus deltoideus elülső része (41. ábra)

eredés:  a kulcscsont laterális 1/3-án, a csont elülső és alsó felszínén.

lefutás, tapadás:  az izom elülső kötegei  a függőlegessel kb. 30°–os szöget bezárva futnak lefelé, laterálisan, és hátrafelé,  a tuberositas deltoideihez.

beidegzés: nervus axillaris (C5-C6)

működés: neutrális helyzetben az izomrostok az ab-addukciós tengelytől mediálisan fekszenek. Innen indulva az izom vállízületi hatása: flexió, addukció és berotáció. Flexiós hatása jelentősebb, mint az addukciós.

Megjegyzés: 30°-os abdukción túl, az izomrostok az ab-addukciós tengely laterális oldalára kerülnek, ezért a továbbiakban az abdukcióban vesznek részt, együtt a középső és a hátsó kötegekkel.

musculus coracobrachialis (41. ábra)

eredés: a processus coracoideus csúcsán

lefutás, tapadás: enyhén kifelé tartva, majdnem függőlegesen lefelé haladva tapad a humerus középső harmadában, mediálisan.

beidegzés: nervus musculocutaneus (C5-C7)

 működés: az izom hatása a vállízületre flexió, addukció és minimális kirotáció.

 

A musculus pectoralis major felső része a clavicula mediális felén ered, ferdén, a függőlegessel kb. 60° -ot bezárva fut a crista tuberculi majorishoz. Vállízületi hatása flexió, berotáció, addukció. Lefutása miatt addukciós hatása jelentősebb, mint a flexiós. Részletes vizsgálatát később tárgyaljuk.

A musculus biceps brachii hosszú feje a tuberositas supraglenoidaléról, rövid feje a proc. coracoideusról ered. Fő működése a könyökízületi felexió, de segíthet a vállízület flexiójában is. Hatása a vállízületben flexió. A vállízület mozgásaiban hatékonyan akkor vesz részt, ha a könyök nyújtva van. A biceps vállízületi működését elkülönítve vizsgálni nem tudjuk.

A biceps mindkét fejének szerepe van a vállízület stabilizálásában. A hosszú fej a humerus fej centralizációjában vesz részt, különösen abdukció közben (Kapandji 2010).

Kapandji IA: Physiology of the joints. The physiology of the joints. The upper limb. ed 6, 2007, Churchill Livingstone

 A rövid fej összehúzódása terhelés hatására (pl. súly megemelése), a humerus hossztengelyében hatva megemeli a humerus fejet, megakadályozza annak lefelé csúszását (a coracobrachialissal és a triceps brachiivel együtt).