II. A FELSŐ VÉGTAGOK - VÁLLŐV

1. A VÁLLÖV

1.4. A vállövre ható izmok

A vállövre ható izmok jellemzője, hogy bár funkciójukat tekintve mobilizálják a vállövet, a felső végtagi nagy terjedelmű mozgások során inkább, mint proximális helyzetű stabilizátorokra kell rájuk tekintenünk. Ezek az izmok a gerincről, a bordákról, vagy a koponyáról erednek és zömében a scapulán, kisebb részben a claviculán tapadnak.

Elevátorok

Elsődleges elevátoroknak musculus trapezius felső része, a musculus levator scapulae tekinthetők, de diagonális lefutásuk miatt a musculus rhomboideus major et minor is húzzák craniális irányba a lapockát. Funkcionálisan ezek az izmok segítik a vállöv fiziológiás helyzetének megtartását a függőleges testhelyzetekben.

Depresszorok

A musculus trapezius alsó része, a musculus pectoralis minor, a musculus subclavius és a vállízületen keresztül hatva a musculus latissimus dorsi húzzák caudális irányba a lapockát, illetve hoznak létre depressziót a sternoclavicularis ízületben.

A musculus subclavius a claviculával közel párhuzamos lefutása miatt a sternoclavicularis ízületben stabilizáló funkciót tölt be, az egyes bordához rögzíti a clavicula mediális részét és tónusával kompressziós hatású az ízületi felszínekre.

Ha a felső végtag rögzített, például tenyéren támaszkodik, a vállöv depressziója úgy valósul meg, hogy a depressziós hatású izmok, köztük a musculus latissimus dorsi, kontrakciója felfelé húzza a mellkast és a medencét a rögzített scapulához képest. Az izmok fordított működése ebben a helyzetben lehetővé teszi a törzs megemelését, tuber ischiadicumokat fedő lágyrészek nyomás alóli mentesítését, vagy akár átülést az ágyból egy kerekesszékbe. (9. ábra)

A vállövi depresszorok fordított működése, a törzs megemelése

9. ábra
A vállövi depresszorok fordított működése, a törzs megemelése
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

Protraktorok

A scapulothoracalis összeköttetés elsődleges protraktora a musculus serratus anterior. A vállövi protrakció funkcionális mozgásaink során a felső végtag előre nyújtózásával, tolásával együtt jön létre, így az izom gyengesége esetén ezek az aktivitások nehezen kivitelezhetők. Ez az izom végzi el fekvőtámasz helyzetben, nyújtott könyök mellett, a mellkas feltolását, dorzális irányban a rögzített lapockákhoz képest. Az izom másik fontos feladata a scapula kifelé-felfelé forgatása. Ebben a funkciójában a musculus tarpezius alsó és felső részével működik együtt. A musculus serratus anterior mozgató működésén túl a lapockát a mellkasfalhoz húzza, stabilizálja.

Retraktorok

A legfontosabb retrakciós hatású izom a musculus trapezius középső része. A musculus rhomboideus major és minor és a musculus trapezius alsó része, ferde lefutásuk révén, képesek a lapockát a gerinchez közelíteni (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby