II. A FELSŐ VÉGTAGOK - VÁLLŐV

1. A VÁLLÖV

1.1. Articulatio sternoclavicularis

1.1.1. Osteokinematika

Az ízület három szabadsági fokkal rendelkezik a két fő síkban létrejövő mozgásai mellé értve a clavicula hossztengelye körüli forgó mozgását.

Az ízület mozgáslehetőségei relatíve nagy terjedelmet biztosítanak, amely mozgások a scapula mellkasfali elmozdulásaival kapcsolódnak.

 

Frontális síkban:

Az eleváció – 0°-45°- során a clavicula a frontális síkban cranialis irányba mozog. Fontos megjegyezni, hogy a clavicula és scapula közti acromioclavicularis ízület révén a clavicula elmozdulásával szimultán a scapula is fölfelé csúszik a mellkasfalon. Ha csak az egyik vállövben jön létre az eleváció, úgy tovafutó mozgásként a gerinc ellenoldali laterálflexiója kapcsolódik hozzá a tiszta vállövi elevációs terjedelem végén.

Depresszió – 0°-10° - a calvicula frontális síkban caudalis irányban mozdul, a scapula egyidejű caudális csúszásával. Egyoldali depresszióhoz a vállövi mozgásterjedelmen túlhaladva a gerinc azonos oldali laterálflexiója társul.

 

Horizontális síkban:

Protrakció – 0°-15°-30° - során a clavicula elmozdulása közel horizontális síkú, anterior irányú. Ehhez kapcsolódik a lapocka protrakciója, azaz, laterális irányú csúszása és billenése. Ha csak az egyik vállöv mozdul protrakcióba, a mozgásterjedelem végén a további mozgás a gerinc ellenoldali rotációjaként jön létre (a jobb vállövi protrakcióhoz a gerinc balra rotációja társul).

Retrakció - 0°-15°-30° - során a clavicula elmozdulása közel horizontális síkú, posterior irányú és a lapocka retrakciója, vagyis mediális irányú csúszása és billenése kapcsolódik hozzá. Egyoldali elmozdulás esetén a retrakció terjedelmén túlhaladva, a tovafutó mozgás a gerinc azonos irányú rotációja lesz.

A clavicula rotációja annak hossztengelye körüli forgó mozgásként valósul meg a sternoclavicularis ízületben. A mozgás a vállízületi abdukcióhoz, illetve flexióhoz kapcsolódóan, a scapula kifelé-felfelé irányú rotációja miatt jön létre. Tehát önálló vállövi mozgásként a felső végtag mozgásának hiányában nem kivitelezhető. A humerus fölfelé irányuló mozgásai során a scapula rotálódása megfeszíti a ligamentum coracoclavicularét és a szalag passzív tenziónövekedése hátrafelé forgatja a claviculát. A mozgás terjedelme 0°-20°-35°. A vállízület ellenirányú mozgatás a neutrális helyzetbe, a clavicula ellentétes irányú rotációjával jár (Neumann, 2010)

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

.