4.1 Relatív, vegyes és abszolút hivatkozások

Relatív hivatkozás: A1

Egy képlet relatív cellahivatkozása a képletet tartalmazó és a hivatkozott cella egymáshoz képesti elhelyezkedésén (relatív pozícióján) alapul. Ha a képletet másoljuk, illetve több sort vagy oszlopot töltünk ki vele, a hivatkozás automatikusan igazodik ehhez. A cellahivatkozások relatív elhelyezkedése nem fog változni.

Relatív hivatkozások

Relatív hivatkozások

Ha pl. az D3-as cellába írt pulzusnyomás képletét a kitöltő kockával függőlegesen másoljuk, akkor annak sorszáma növekszik (lefelé másoláskor) vagy csökken (felfelé másoláskor). Vagyis a pulzusnyomások kiszámítása minden esetben relatíve ugyanazon (az előtte lévő 2) cellákból történik.

Ammennyiben a képletet vízszintesen másolnánk, akkor annak oszlophivatkozása (betűjele) változna.

A hivatkozott cellák relatív helyzete az aktuális cellához képest mindegyik esetben változatlan marad.

Alapértelmezés szerint az újonnan beszúrt képletek relatív hivatkozásokat használnak.

Vegyes hivatkozások: $A1, A$1

A vegyes hivatkozás tartalma rögzített (abszolút) oszlop és relatív sor, vagy abszolút sor és relatív oszlop. Az oszlop vagy sor rögzítése $ jellel történik. Ha a képletet tartalmazó cella helye változik, a hivatkozás relatív része módosul, míg az abszolút része változatlan marad.

Élettudományi adatok esetében vegyes hivatkozást használunk pl. akkor, ha egy táblázat adott sorában vagy adott oszlopában lévő kontrolértékekre szeretnénk hivatkozni, ahogy ez a következő ábrán is látszik.

Vegyes hivatkozások

Vegyes hivatkozások

A fenti példa is jól mutatja, hogy a vegyes hivatkozások esetében a $ jellel rögzített (abszolút) oszlopazonosító nem változik ($C4), míg a nem rögzített ($ jel nélküli) a relatív sorhivatkozások a már látott módon változnak ($C5, $C6, $C7, $C8).

A fenti példán jól követhető a relatív hivatkozással megadott légúti ellenállás érték (D4) lefelé (D5, D6, D7, D8), illetve jobbra (E4, F4) másolásakor bekövetkezett hivatkozásváltozások is.

Abszolút hivatkozás: $A$1

Egy képlet abszolút hivatkozása (az oszlop és a sor is $ jellel rögzített) mindig adott helyen található cellára mutat. Ha a képletet tartalmazó cella helye változik, pl. másoljuk, az abszolút hivatkozás akkor is változatlan marad.

Egészségügyi adatok esetében abszolút hivatkozunk pl. a táblázat egy adott pozíciójában lévő kezdődátumra, alapértékre, fizikai mennyiségre vagy éppen egy váltószámra, amint az a következő példában is látható.

Abszolút hivatkozások

Abszolút hivatkozások

Az ábrán jól látszik, hogy a Hgmm-ben megadott vérnyomás értékek kPa-ba való átszámításához szükséges váltószámra hivatkozás ($G$2) a képlet tovább másolásakor nem változik. Ugyanakkor a hivatkozott szisztolés vérnyomásérték (B3), a relatív hivatkozás szabályai szerint, mindig az előtte levő cellákra (B4, B5, B6, B7) mutat.

MEGJEGYZÉS
Amikor a képletet szerkesztjük és a kurzor egy cellahivatkozáson áll, az F4 funkcióbillentyű segítségével könnyen válthatunk az egyes hivatkozástípusok között.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0