3.2.2 Adatok importálása weblapról

Egészségügyi környezetben előfordul, hogy egy munkalapra interneten közölt központi statisztikai vagy egyéb kutatási eredményeket kell beilleszteni. Ahogy azt már korábban is említettük, ezeket az adatokat beilleszthetjük akár a vágólapműveletek segítségével is, de ez esetben nem garantált, hogy adataink a kívánt struktúrában és formátumban kerülnek be a munkalapra. A nyers adatokon kívül ilyenkor azok stílusdefiníciója, egyéb vezérlő karakterek, képek is átkerülhetnek, illetve megváltozhat az eredeti adatszerkezet is.

Ezen lehetséges hibaforrások elkerülése végett a weblapról történő adatátvitel feladata esetében a Külső adatok átvitele szalag Weblapról funkcióját ajánljuk, amely megnyitja a következő ábrán látható Új weblekérdezés ablakot.

Külső adatok átvitele weblapról

Külső adatok átvitele weblapról

Itt a cím mezőbe megadjuk az adatforrást tartalmazó internetes oldal címét, majd a sárga nyíl ikonokkal kijelöljük az importálandó adattáblákat (többet is lehet). Abban az estben, ha az adatok angol formátumú számokat tartalmaznak (tizedes ponttal, pl. 12.3), kattintsunk a Beállítások gombra a jobb felső sarokban és kapcsoljuk ki a dátumfelismerést. Magyar nyelvi környezetben ugyanis az ilyen formátumú számokat az Excel dátumnak ismerheti fel, amennyiben értelmes dátummá alakítható. (Ez esetben ugyan minden beolvasott szám szöveges adat lesz, de a tizedespont tizedesvesszőre cserélésével számmá alakítható.)

Dátumfelismerés kikapcsolása

Dátumfelismerés kikapcsolása

Mindezeket követően már csak az Importálás gombra kell kattintanunk és meg kell adni, hogy egy létező munkalapra vagy új munkalapra szeretnénk helyezni az adatokat.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0