2.2 Lapvédelem

Egészségügyi adatok feldolgozásánál gyakran előforduló probléma a már bevitt adatok nem kívánt felülírása vagy törlése, mely főleg egy fájl több felhasználó általi szerkesztésekor fordulhat elő. Ha meg szeretné akadályozni, hogy a többi felhasználó véletlenül vagy szándékosan módosítsa, áthelyezze vagy törölje az adatokat a munkalapokon, zárolhatja a cellákat, majd jelszavas védelemmel láthatja el a lapot (vagy a teljes munkafüzetet). Ugyanezen jelszó szükséges a lapvédelem feloldásához is.

Lapvédelem dialógusablak

Lapvédelem dialógusablak

Lapvédelem bekapcsolása esetén csak a zárolt cellák tartalma lesz védett, a rejtett cellák esetében pedig nem látszik a képlet vagy kifejezés, ami az adott értéket szolgáltatta a cellában. A cellák zárolása és rejtetté tétele a Cellák formázása ablak Védelem fülén módosítható. A Cellák formázása ablak megnyitható valamely cellán, vagy kijelölt cellatartományon történő jobb kattintással, majd a Cellaformázás menüpont kiválasztásával, vagy a Kezdőlap szalag Szám csoportjából, illetve a Ctrl+1 billentyű kombinációval.

MEGJEGYZÉS
Az Excelben alapértelmezésben minden cella zárolt és egyik sem rejtett. Megjegyzendő továbbá még egyszer, hogy ezek a beállítások csak a bekapcsolt lapvédelem (vagy füzetvédelem) esetében érvényesek.

Zárolt és Rejtett cellák beállítása

Zárolt és Rejtett cellák beállítása

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0