1.2 Az adatfeldolgozásra választott táblázatkezelő

Ahogy azt már korábban is megindokoltuk, az egészségügyi adatok feldolgozásának bemutatására a Microsoft Excelt választottuk, amely a Microsoft számítógépes alkalmazásainak zászlóshajója, illetve jelenleg a legnépszerűbb és a leggyakrabban használt táblázatkezelő világszerte.

Ez a globális, piacvezető alkalmazás nélkülözhetetlen minden olyan felhasználó számára, akinek adatok gyűjtésére és gyors elemzésére van szüksége. Általános népszerűség tükröződik az egészségügyi felhasználásával kapcsolatban is, mind az adminisztrációs mind a tudományos adatfeldolgozási feladatok tekintetében. Kijelenthető, hogy manapság a legtöbb élettudományi adatot tartalmazó munkafüzet a Microsoft Excel XLSX formátumában készül.

Az Excel kezelése egyszerűnek mondható, rengeteg rugalmas és segítőkész funkcióval szolgál, de a használatával kapcsolatos alapelvekkel, technikai megoldásokkal és a működési szabályokkal tisztában kell lennünk. A betűkkel azonosított oszlopokkal és a számozott sorokkal rendelkező táblázat egyszerűvé teszi az egyes adatok beillesztését és elérését. Segítségével a felhasználók matematikai műveleteket hajthatnak végre, komplex képleteket hozhatnak létre vagy egyszerűen készíthetnek kimutatásokat, diagramokat, a munkalapokról kiválasztva az ezekhez szükséges adatokat. Lehetővé teszi adatok importálását, exportálását, valamint külső adatforrások (pl. weboldalak, adatbázisok) használatát. A Visual Basic for Applications makrónyelv segítségével programozásra is használható, mellyel  funkciói tovább bővíthetők.

A Microsoft Excel táblázatkezelőnek gyakran jelennek meg újabb és javított verziói. Ezek elsősorban a Microsoft Windows operációs rendszerrel kompatibilisek, de léteznek Mac OS, iOS és Android kompatibilis verziói is. Az okostelefonokon való megjelenése lehetővé teszi az adatok rugalmas és gyors kiértékelését, akár a laborokban vagy a betegellátó helyeken való azonnali elemzését, ábrázolását.

MEGJEGYZÉS
Az Office 365 a Microsoft által üzemeltetett felhő alapú, üzleti hatékonyságot növelő szolgáltatás, melynek középpontjában az Office irodai programcsomag áll. Az alkalmazás azonnali hozzáférést nyújt a Microsoft Office legújabb verzióihoz, amelyek szinkronizálódnak a különböző eszközök között is. De igazából az Office 365 ennél jóval többet nyújt: nagyvállalati kategóriájú szolgáltatásai bármilyen méretű szervezet számára elérhetőek, az online értekezletektől a dokumentumok megosztásán át az üzleti levelezésig. Az Office 365 tulajdonképpen egy előfizetés, mely során mindig a legfrisseb Office irodai programcsomagot (jelenleg az Office 2019-et) tudjuk használni, ráadásul egyszerre a különböző eszközeinken, tableteken és okostelefonokon is. A Microsoft ad továbbá az előfizetéshez 1 TB tárolóhelyet a OneDrive-on.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0