1.2.2 Fájlformátumok

Amikor adatokkal kell dolgoznunk akár az élettudományok, akár más tudományos területeken, a megfelelő fájlformátum kiválasztása sokat segíthet az adatfeldolgozásban. Egy jól kiválasztott export fájlformátum (pl. CSV) a mérőeszköz esetében lehetővé teheti, hogy az adatbázis azonnal megnyitható, beolvasható legyen egy táblázatkezelőbe további feldolgozásra. Több tízezer adat tárolása és feldolgozása használhatatlanul belassulhat a táblázatkezelő alapértelmezett fájlformátumában.

Mindezeket figyelembe véve a következő táblázatban összegyűjtöttük az Excelben leggyakrabban használt fájlformátumokat, illetve azok jellemzőit.

.xlsx

Az alapértelmezett Excel munkafüzetformátum. Tulajdonképpen egy tömörített (ZIP) fájl, XML szöveges dokumentum struktúrában. Biztonsági megfontolásokból, illetve mivel a felhasználók nagyrésze nem használja, nem támogatja a makrókat.
Általában kisebb méretű, saját függvényeket nem tartalmazó adattáblák esetében használatos.

.xlsm

Makróbarát Excel fájlformátum. Amennyiben az Excel munkafüzetben makrók használata szükséges, vagyis olyan megoldásokat kell programkóddal megadnunk, amelyek beépítve nem találhatóak meg az Excelben, akkor ezt a fájlformátumot kell használnunk. Makrók segíthetnek pl. speciális kérdőívek, vagy jegyzőkönyvek várt értékeinek ellenőrzésében.

.xlsb

Bináris Excel fájlformátum. Nagyméretű, többezer (több tízezer) adatrekord esetében hasznos formátum, mivel igen nagy táblázatok esetén az XML szöveges adatbázisformátum (vagyis az xlsx) használata lassúvá válhat.

.pdf

Amennyiben adatainkat, eredményeinket meg szeretnénk osztani másokkal egy olyan formátumba, ami szabványos és nem módosítható, az Excel munkafüzet (és minden más MS Office állomány) szükség esetén PDF formátumba menthető.

.xls

A régi Excel 97-2003-as bináris munkafüzet formátuma. Abban az esetben hasznos, ha a munkafüzetünket régebbi Excelben is meg kell nyitnunk. Pl. ha csoportmunka esetében az egyik kutatásban résztvevő tagunk csak régebbi szoftververzióval rendelkezik.

.csv

Pontosvesszővel (az angol környezetben vesszővel, Comma-Separated Values) tagolt egyszerű szöveges fájl. Az egyik leghasznosabb fájlformátum a mért vagy más formátumban rendelkezésre álló adatok exportálására, hiszen a táblázatkezelők azonnal, mindenféle importálási technikák nélkül meg tudják nyitni.

.xps

XPS dokumentumformátum (XML Paper Specification), ami tulajdonképpen a Microsoft PDF alternatívája. XPS-dokumentumot a nyomtatásra alkalmas programok bármelyikével létrehozhatunk, beleértve a teljes Microsoft Office rendszert is. Megtekintésére, digitális aláírására és a rájuk vonatkozó engedélyek beállítására csak a Windows rendszer XPS-megjelenítő programja használható.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0